Zveza prijateljev mladine Slovenije s svojimi članicami; društvi in zvezami prijateljev mladine iz vse Slovenije, vsako leto za otroke organizira počitniške programe, namenjene aktivnemu preživljanju poletnih počitnic.

Društva in zveze, ki delujejo v vseh večji krajih po Sloveniji, organizirajo športne aktivnosti, ustvarjalne, poučne in raziskovalne delavnice, izlete in tabore. Nekatera društva otrokom nudijo tudi počitniško varstvo. Verjetno najbolj znana pa so letovanja, ki jih izvajamo v počitniških domovih v Pacugu, Piranu, Umagu, Zambratiji, Poreču, Novigradu, Savudriji, Baški (otok Krk), Nerezinah, pa tudi v Dolenjskih Toplicah, Kranjski Gori, na Pohorju, Srednjem vrhu (gozd Martuljek), v Zgornjih Gorjah in v Trenti.

Tudi v letošnjem letu bo šlo z nami na letovanje več kot 10.000 otrok. Posebno pozornost ob tem namenjamo otrokom iz socialno ogroženih družin in otrokom s posebnimi potrebami. V okviru humanitarne akcije Pomežik soncu® si prizadevamo zbrati čim več sredstev, da lahko otrokom iz finančno nespodbudnih okolij omogočimo teden brezskrbnosti, ko se lahko učijo plavati, se družijo z vrstniki in spoznavajo nove aktivnosti ter uresničujejo svoje potenciale.

Letovanja omogočamo tudi otrokom s posebnimi potrebami iz socialno šibkejših okolij. Posebnost programa letovanja otrok s posebnimi potrebami pri ZPMS je, da ti otroci letujejo v istih programih kot njihovi vrstniki, ki nimajo posebnih potreb, česar drugi organizatorji (invalidska društva in zveze) praviloma ne zagotavljajo.

Počitniško ponudbo naših društev s kontakti in prijavnicami najdete s klikom na povezavo na povezavo: www.zpms.si/aktualno/pocitniske-aktivnosti-za-otroke/