Oblikovalka in ilustratorka Irena Gubanc je svojo interaktivno razstavo Vrabček Firbček odkriva stare poklice z namenom, da zaživi med otroci, podarila Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Ilustracije in zgodbe, postavljene na kvadre, se lahko spremenijo v motorične igrače, lahko so sedeži, ležalniki ali barvne kocke, ki jih otroci po želji premikajo, premetavajo in sestavljajo. Prostor tako dobi didaktično igračo in uporabni predmet, kjer lahko otroci sproščeno spoznajo in osvojijo del slovenske kulturne dediščine.

Pravljični kvadri so po gostovanjih v galerijskih in muzejskih prostorih svoje končno domovanje našli v velenjski Vili Rožle (MDPM Velenje) in v počitniškem domu Vila v Kranjski gori (ZPM Ljubljana Moste-Polje). »S tem, ko smo zgodbe in ilustracije prinesli med otroke lahko rečemo, da smo postavili piko na ta uspešen projekt. Kvadri so v prvi vrsti namenjeni otrokom v starosti od nekaj mesecev pa vse do šolske dobe. Ker so mehki, se jih otroci zelo radi dotikajo in stiskajo z njimi. Otroci se vedno kar poženejo mednje, izbirajo katerega bi imeli, katerega prebrali, se nanj usedli ali ulegli. Odgovor na vprašanje »komu bi največ dali« je za gotovo: OTROKOM. Zato sem se tudi odločila, da jih predam ZPMS« namen kvadrov pojasnjuje Gubančeva. V prazničnem decembru je tako ZPMS presenetil otroke, ki so svoj prosti čas preživljali v vili Rožle in počitniškem domu Vila. Iskrice v otroških očeh so se prižgale takoj, ko so presenečenja zagledali pod novoletno smrečico. Otroke so zelo zanimale tudi zgodbe, veliko besed, kot je npr. mušter pa so nekateri spoznali prvič in se ob njih tudi nasmejali.

Cikel ilustracij Vrabček Firbček spoznava stare poklice je nastal v sodelovanju s pedagoginjo, publicistko in zbirateljico ljudskega izročila in etnološkega gradiva Dušico Kunaver. Avtorici sta mlade želeli seznaniti z obrtnimi poklici, ki so jih Slovenci v preteklosti pogosto opravljali. V sliki in besedi tako spet oživijo furman, lectarica, klekljarica, pisarka, lončar, rezbar, drvar, brusač, suhorobar in ribič. Ilustracije in razstava so prejele priznanji Društva oblikovalcev Slovenije in COW – mednarodnega festivala ilustracij v Ukrajini.

Kvadre je izdelalo in sponzoriralo podjetje Kobi interieri d.o.o.