Natečaj Evropa v šoli je eden izmed programov Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in poteka že 16. leto. Tema natečaja je vsako leto usklajena s temo evropskega leta. Leto 2015 je razglašeno za evropsko leto za razvoj, katerega geslo je: »Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost«. V okviru evropskega leta so posebej izpostavljene vrednote: solidarnost, odgovornost in soodvisnost. Glede na izpostavljene vrednote je natečaj Evropa v šoli letos potekal pod naslovom Sodelujem, svet oblikujem.

Na šolski ravni je v šestih kategorijah natečaja (likovni, literarni, foto, video, projektni in povezovalni) sodelovalo:
• 555 šol
• 8455 učencev
• 607 mentorjev
• otroci so ustvarili 8333 del

Na zaključni nacionalni prireditvi, ki je potekala v petek, 8. maja 2015, v Festivalni dvorani Pionirskega doma, so več kot 600 zbranih otrok in njihovih mentorjev nagovorili Kamal Izidor Shaker, predsednik odbora DZ RS za Evropske zadeve, Nataša Adlešič Barba, nacionalna koordinatorica za Evropsko leto za razvoj 2015 in Darja Groznik, predsednica ZPMS. Govorci so izpostavili pomen natečaja za vpletanje evropskih tematik in razmišljanj o Evropi med učence po celotni Sloveniji. Iz njihovih del pa je začutiti mladostniški optimizem, ustvarjalnost in željo po sodelovanju, kar naj bo zgled tudi odraslim.

Prireditev je povezoval Boštjan Gorenc – Pižama, kot glasbeni gost pa je nastopil Trkaj.

Več informacij o natečaju najdete na: www.zpms.si in na facebook strani Evropa v šoli.

Foto: Matic Pandel