EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

ODSTOP 0,5% DOHODNINE


Tudi vi lahko polepšate svet, ali vsaj trenutek, še komu. Odstop dohodnine je za vas popolnoma brezplačen, saj bi sicer država sredstva vrnila nazaj v proračun. ZPMS zbrana sredstva namenja izvajanju programov in projektov za vse otroke.

S klikom na zgornjo fotografijo se vam bo odprl obrazec, ki ga natisnete, izpolnete in oddate v poštni nabiralnik. Poštnina je že plačana.

POIŠČITE NAJBLIŽJE DRUŠTVO:

ZBORNIK ODGOVORI SODOBNIM IZZIVOM ODRAŠČANJA


Odgovori sodobnim izzivom odraščanja je zbornik strokovnih prispevkov, ki predstavljajo pregled aktualnih vprašanj odraščajočih v Sloveniji. V njem je štirinajst strokovnih prispevkov trinajstih različnih avtorjev, strokovnjakov na področju dela z mladimi v Sloveniji.

V zborniku so predstavljene teme kot so, spolnost, motnje hranjenja, samopoškodovanje, odnosi v družini, ločitve, odvisnosti, medvrstniško nasilje, težave mladih na spletu in druge.

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Otroci naj pri izbiri poklica izhajajo najprej iz svojih želja

13. apr. 2015 V ponedeljek, 13. aprila 2015, je v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje 25. nacionalnega otroškega parlamenta. Osrednja tema je bila izobraževanje in poklicna orientacija. Uvodni govorci, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, predsednik države, Borut Pahor, minister za javno upravo, Boris Koprivnikar in Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so v svojih nagovorih poudarili, da morajo mladi slediti svojim željam in interesom z veliko mero radovednosti in vztrajnosti.

Sledila je izvolitev predsednika 25. nacionalnega otroškega parlamenta, ki je postal 14-letni Ciril Cerovšek iz Dolenjske regije. »Biti predsednik otroškega parlamenta se mi zdi pomembna funkcija in mislim, da bi na področju izobraževanja in poklicne orientacije lahko še veliko spremenili. Pričakujem, da bodo zaključki, ki smo jih danes sprejeli, slišani s strani naših odločevalcev in tudi upoštevani,« je ob zaključku povedal novo izvoljeni predsednik.

Mladi parlamentarci so se pogovarjali o štirih osrednjih temah: poklici prihodnosti, vseživljenjsko učenje, formalno in neformalno izobraževanje in vsi poklici so pomembni.

• Med poklice prihodnosti so mladi umestili področji genetike in robotike ter izpostavili poklic astronavta in pomen družinskih podjetij.
• Mladi se zavedajo, da je učenje vseživljenjski proces. Poklice bi želeli spoznavati v osnovni šoli.
• Že tekom celotnega zasedanja so mladi parlamentarci poudarjali pomen tako formalnega kot tudi neformalnega izobraževanja.
• S tem, da so vsi poklici pomembni, so se strinjali vsi, ker bomo vse poklice na določeni točki potrebovali.

Za temo 26. nacionalnega otroškega parlamenta, ki bo potekal aprila 2016, so si mladi parlamentarci izbrali pasti mladostništva.

Otroški parlamenti so program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo. Kot oblike demokratičnega dialoga se izvajajo v vseh šolah po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni in se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu. projekt izvajamo že od leta 1990 in pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami. V programu sodelujejo ob podpori mentorjev in prostovoljcev učenci in dijaki iz večine slovenskih šol.


 
 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke