Pomežik soncu® je program, s katerim želimo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Program letos praznuje že 24 let. V lanskem letu smo na počitnice peljali 11.027 otrok, od tega kar 1.339 Pomežikovih otrok popolnoma brezplačno. Številka je velika, vendar je tudi veliko otrok, ki živi pod pragom tveganja revščine.

Osnovni namen humanitarnega programa Pomežik soncu® je omogočiti otrokom, ki izhajajo iz družin v socialni stiski, popolnoma brezplačne, sproščujoče, varne, ustvarjalne in aktivne počitnice. Otroke in mlade vključimo v letovanje skupaj z otroki, ki letujejo samoplačniško.

Pri nas živi 40.000 otrok pod pragom revščine. Ne smemo pozabiti na otroke s posebnimi potrebami, Slovenija sodi v skupino držav EU, kjer je prepoznan največji delež otrok s posebnimi potrebami. V populaciji šoloobveznih otrok prepoznavamo med 8 in 9 % otrok s posebnimi potrebami, ki imajo odločbo o usmeritvi. Ker je skrb zanje spet povezana z višjimi stroški, se tudi tu veliko družin sooča s finančnimi stiskami.

»Poletje je popolno, ko lahko otrok za nekaj dni pobegne iz domačega okolja. Počitnice so za otroke nove pustolovščine, nova prijateljstva in novi spomini za vse večne čase. Vsak otrok si zasluži, da lahko plava od jutra pa do večera, da meče kamenčke v vodo in peče koruzo ob večernem ognju. Te naše male glave si zaslužijo počitnice od vseh skrbi. Naj se smejejo na ves glas vsaj za teh nekaj dni. Zato – stopimo skupaj in omogočimo počitnice čim večjemu številu otrok! Hvala vsem, ki boste pomagali.« pove Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.

Tukaj si lahko pogledate lokacije Počitniških domov.  

Otroci na letovanju:

  • uživajo sedem ali deset dni v eni od počitniških kapacitet,
  • dobijo pet obrokov dnevno,
  • zanje skrbi pedagoško in vzgojiteljsko osebje ter
  • sodelujejo na delavnicah in izobraževanju (potapljanje, veslanje, jahanje, lokostrelstvo in podobno).

Kako lahko pomagate? Sredstva lahko nakažete na račun:

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
št. računa: SI56 0284 3026 4738 885, račun odprt pri NLB
referenca SI00 245012
koda namena: CHAR
namen: POMEZIK SONCU

ali pošljite SMS sporočilo s ključno besedo POMEZIK5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR.