Zasadili bomo svoj prvi gozd! Gozd Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Z nami bo tudi predsednica države gospa Nataša Pirc Musar, ki bo simbolno zasadila lipo v naš gozd.

Na dogodku bodo prisotni tudi predsednica ZPMS ga. Darja Groznik, generalna sekretarka ZPMS ga. Breda Krašna, direktorica Javnega zavoda Miren Kras mag. Ariana B. Suhadolnik, župan Občine Miren-Kostanjevica g. Mauricij Humar in direktor Zavoda za gozdove Slovenije g. Gregor Danev.

V razmišljanjih, kako praznovati 70. obletnico delovanja ZPMS, smo se strinjali, da to mora biti nekaj, kar nas bo kot zvezo društev/zvez še bolj povezalo in bo imelo trajnejši učinek. Nekaj, kar bo v dobrobit tudi prihodnjim generacijam. Tako se je porodila ideja o gozdu Zveze prijateljev mladine Slovenije. O našem prvem gozdu!

Zato smo se odločili, da bomo na svoj 70. rojstni dan, 1. marca 2023, skupaj z zvezami in društvi zasadili gozd. Zasaditev bo potekala med 11. in 14. uro.

Zasaditev bo potekala na Krasu, vsako društvo/zveza, ki se bo pridružila akciji, bo dobilo svoje drevo s svojim napisom. Kot se za vsako praznovanje spodobi, bomo ob dobri glasbi in pogostitvi nazdravili našim skupnim preteklim in prihodnjim uspehom. Se bomo potrudili tudi za pristno in malo drugačno kulinarično doživetje.

Želimo si, da bi se zbrali v čim večjem številu ter z zasaditvijo mladih dreves simbolično postavili temelje novim poglavjem našega dela za nasmejano prihodnost vseh otrok.


Potek dneva in dodatna pojasnila:

Časovnica: Ob naši »parceli« za zasaditev (spodaj označena z rumeno barvo) se pričnemo zbirati od 10.30h dalje ali že kaj prej. Zbirali se bomo na peščenem parkirišču, ki je v neposredni bližini te parcele (označeno z roza barvo na sliki spodaj). Tam vas bo počakal čaj in kavica ter leseni obeski za drevesca. Ko bomo vsi zbrani, pričnemo z zasaditvijo, to je ob 11h. Ko končamo z zasaditvijo, se premaknemo gor k Pomniku miru na pogostitev (4min peš), kjer bomo počakali na prihod predsednice države gospe Nataše Pirc Musar. Pogostitev in druženje bo notri. To bo predvidoma ob 13h. Tudi predsednica bo zasadila svoje drevo v naš gozd. Ko pride predsednica, se vsi skupaj z njo sprehodim nazaj dol do našega gozda, da tudi ona zasadi drevo. Po zasaditvi zadnjega drevesa, drevesa predsednice, se vrnemo nazaj v Pomnik miru in sledi slavnostni (uradni) del. Predviden zaključek tega uradnega dela je ob 14.30h.

Vsi tisti, ki boste prišli s svojimi vozili, parkirajte svoja vozila pred Pomnikom miru (označeno spodaj z zeleno).

Sadike in leseni obeski: Vsaka članica, ki se je prijavila na zasaditev, bo prejela svojo sadiko (eno sadiko) in svoj lesen obesek, ki ga boste na sadiko tudi zavezali. Sadiko in lesene obeske prejmete na licu mesta. Sadike bodo velike 40cm, za zasaditev take sadike bo potrebno izkopati cca. 20cm globoko jamo. Za to je dovolj orodje za cvetlice, sicer pa po želji. Prinesite orodje, ki ga imate na voljo in tudi 2l vode, da se sadika zalije. Priporočene so tudi rokavice. Iz Zavoda za gozdove Slovenije bodo z nami tudi njihovi predstavniki in nam bodo še kaj povedali okoli zasaditve. Dali dodatna navodila.

Za vse, ki se boste peljali z avtobusom: Dobimo se ob 8.45h, avtobus pa bo na parkirišču že od 8.30 dalje, na parkirišču LPP na Dolgem mostu (končna postaja linije 6). Odhod proti našemu cilju je ob 9h. Na isto parkirišče se vrnemo ob približno 16.00h. Kontakt za avtobus sta Nina (040 470 213) in Petra (031 735 674). Avtomobile lahko pustite na istem postajališču, kot je štart.

Na avtobusih bo poskrbljeno za zabavo in tudi prehrano. Na poti od Ljubljane do Cerja je predvidena ena postaja – Postojna (Ravbarkomanda) in kratek stop v Mirnu, kjer se nam pridružita dve gospe, ki nam bosta povedali še kaj o požaru in okolici.

Uradni, protokolarni del, ki se prične ob 13h:

V tem delu nas bodo nagovorili:

  • predsednica države gospa Nataša Pirc Musar,
  • predsednica ZPMS ga. Darja Groznik,
  • direktorica Javnega zavoda Miren Kras mag. Ariana B. Suhadolnik
  • župan Občine Miren-Kostanjevica g. Mauricij Humar 
  • direktor Zavoda za gozdove Slovenije g. Gregor Danev.

Po nagovorih sledi torta. Vse se bo odvijalo notri, v Pomniku miru. V samem Pomniku je dovoljen prost prehod med nadstropji. Tudi s hrano in pijačo se bo možno sprehajati po stavbi. Uradni del pa se bo sicer odvijal v pritličju.  

Vsem priporočamo, da se toplo oblečete, vzamete s sabo tudi rokavice in kape. Spremljajte vremensko napoved.


Lokacija zasaditve gozda je v neposredni bližini Pomnika miru na Cerju (45.87257299869681, 13.61604394245747). Na fotografiji je lokacija označeno z rumeno barvo. Lokacija parkirišča za tiste, ki pridete neposredno na dogodek, je označena z zeleno barvo. Lokacija zbiranja pred začetkom same zasaditve pa je označena z roza.

Parkirišče pred Pomnikom miru – zelena označba. Zbirališče pred zasaditvijo – roza označba. Parcela za zasaditev – rumena označba.

Označeno parkirišče za vse, ki se boste peljali z avtobusom.