V času epidemije covida-19 in izobraževanja na daljavo se je povpraševanje po rabljeni računalniški opremi močno povečalo, potrebe ostajajo tudi danes velike. “Pandemija covida-19 je spremenila način dela, ne samo v svetovni diplomaciji, temveč v vseh sektorjih gospodarskega in tudi zasebnega življenja, kjer se je vse skupaj usmerilo v digitalizacijo,” je ob predaji dejal minister dr. Logar. Zato so se na ministrstvu za zunanje zadeve odločili, da opremo, ki je ne potrebujejo več, spet podarijo socialno ogroženim skupinam oziroma organizacijam, ki so v neposrednem stiku z osebami, ki takšno opremo potrebujejo za domačo uporabo. “Iskrena zahvala za vse aktivnosti, ki jih izvajate in jih še boste izvajali v okviru pomoči ukrajinskim beguncem, družinam in otrokom ukrajinskih staršev. Veseli me, da je v Sloveniji široka podpora,” je še dodal minister dr. Logar.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je tako nam – Zvezi prijateljev mladine Slovenije in Slovenski Karitas predalo večjo donacijo računalniške opreme, ki je na ministrstvu ne uporabljajo več. Obema organizacijama so skupaj predali 222 računalnikov Lenovo ThinkCentre s potrebnimi kabli, 250 tipkovnic in 250 računalniških mišk, 50 DVI-DisplayPort adapterjev ter 89 računalniških zaslonov Phillips, Lenovo in IBM. Podarjena računalniška oprema je delujoča in pripravljena za domačo uporabo. Za uporabo na ministrstvu za zunanje zadeve ni več primerna, saj ne omogoča optimalnega delovanja informacijskega sistema, ki ga uporablja ministrstvo. Z donacijo pomoči potrebnim omogočimo delo z računalnikom in dostop do interneta, kar je v današnjem digitaliziranem svetu zelo pomembno. S podarjanjem uporabne, a rabljene računalniške opreme, se hkrati izognemo e-odpadkom, ki bi drugače nastali z izločanjem večje količine starejše računalniške opreme.

Vir novice: Ministrstvo za zunanje zadeve Zvezi prijateljev mladine Slovenije in Slovenski Karitas doniralo računalniško opremo | GOV.SI