Lepo pozdravljeni,

smo sredi počitnic, letovanj, taborov… kljub temu vas vabimo k sodelovanju na video natečaju »Moje pravice, moj glas«, ki smo ga prejeli z Ministrstva za zunanje zadeve.  V angl. jeziku je objavljen na spletni strani Open Call for Projects from Children: My Rights, My Voice – European External Action Service (europa.eu)
Prezentacijo si lahko ogledate tukaj.

Najboljši videi bodo nagrajeni.

V kolikor imate pri aktivnostih z otroki na voljo kaj »prostega«/nerazporejenega časa, potem ste oz. so otroci povabljeni, da ustvarijo video posnetke:

Teme:

  • Participacija (sodelovanje/vključenost): otroci kot aktivni državljani in člani demokratičnih družb (npr. nekaj fotografij iz Otroških parlamentov sestavitev v filmček ali pa npr. čistilna akcija v lokalnem okolju, itd.)
  • Socialno-ekonomska vključenost, dostop do kakovostnega zdravstva in izobraževanja: boj proti revščini otrok, spodbujanje vključujočih in otrokom prijaznih družb, zdravstvenih in izobraževalnih sistemov.
  • Boj proti vsem vrstam nasilja in zagotavljanje zaščite otrok: pomoč otrokom, da odraščajo v nenasilnem okolju, brez zlorab ali zanemarjanja (stop nasilju)
  • Digitalna in informacijska družba: otroci bi morali biti na spletu varni in izkoristiti priložnosti, ki jih nudijo digitalne tehnologije (prekini spletno nasilje)
  • Globalna dimenzija: podpora, zaščita in opolnomočenje vseh otrok na svetu, predvsem med krizami in konflikti.
  • Sodelujejo lahko otroci v starosti od 10 do 17 let, v 3 kategorijah: 10 – 12 let, 13 -14 let in 15 -17 let.

Sodelujejo lahko posamezno ali v skupini.

Možni načini posnetkov:

– Govor (če je v slovenskem jeziku, je potrebno oddati zapis govora; otrok lahko nosi masko – takšno, ki jih nosimo zaradi epidemije – in si na ta način zakrije identiteto)
– Glasbeni performans
– Igra vlog / gledališki performans
– Risanje / slikanje
– Druge kreativne aktivnosti otrok (zlaganje papirja, modeliranje iz gline, plastelina)Če je otrok mlajši od 13 let, je potrebno soglasje staršev (v priponki, verjetno bo to za urediti po prihodu otroka domov).

Kriterija ocenjevanja:

– Navezava na temo
– Kreativnost (umetniško merilo)

Tehnične zahteve:

– Horizontalni (ležeči) posnetek
– Dolžina: ne več kot 2 min 20 sek.
– Velikost: ne sme presegati 512 MB
– Format: MP4 ali MOV
– Izpolniti spremljajoči dokument za oddajo posnetka oz. obrazec za soglasje: My Rights, My Voice – Open Call for Video Projects from Children (google.com)

Rok za oddajo: 15. oktober na slomission.strasbourg@gov.si

Nagrade:

V vsaki starostni skupini (10 – 12 let, 13 -14 let in 15 -17 let) bodo izbrali 10 videov. Sledi:

  • Objava videa na spletni strani in družbenih omrežjih Delegacije EU pri Svetu Evrope
  • V vsaki starostni skupini bo en video prejel nagrado za »najboljši video«.
  • Zmagovalci »najboljšega videa« prejmejo e-bralnik in fizično kopijo knjige.
  • Vsi ustvarjalci videev prejmejo darilce, npr. torbo ali zapestnico.
  • Vsi prejmejo potrdilo o udeležbi.
  • Razglasitev najboljših bo organizirana v jeseni v Strasbourgu – če bodo okoliščine to dopuščale. Po 1 predstavnik zmagovalne skupine bo povabljen, da se fizično udeleži slovesnosti v Strasbourgu. Spremljala ga bo odrasla odgovorna oseba. Letalske karte in nastanitev bodo zagotovili organizatorji.