V sredo, 21. 4. 2021, smo se na zoomu pridružili na 31. zasedanje nacionalnega otroškega parlamenta 200 osnovnošolcem iz vse Slovenije. Tako imamo tudi osnovnošolci možnost preveriti, na kakšen način razpravljajo in se odločajo o naši prihodnosti pravi poslanci.

Poklic izbiraj s srcem

Tokrat smo razpravljali o naši poklicni prihodnosti, naslovna misel pa so besede predsednika, ki nas je nagovoril na samem začetku. “Poklic izbiraj s srcem,” nas je še pozval, nato pa so mladi osnovnošolci-parlamentarci začeli razpravljati.

Nekateri so menili, da do poklica vodijo poti, ki jih še ne poznamo. Med »hojo« do poklica, ki ga bomo radi opravljali, moramo imeti kanček upora, pametno pa je kdaj pa kdaj slišati tudi nasvet staršev.

Želimo si več informacij o poklicih že v osnovni šoli,” so bili odločni in predlog podkrepili s konkretnimi idejami: med zgodovino bi lahko spoznavali poklic arheologa ali zgodovinarja, med fiziko poklic inženirja, med malico poklic kuharja že v nižjih razredih…

Večina je bila mnenja, da moraš razmišljati s svojo glavo, zato je strah, da bi roboti nadomestili naše delo v celoti popolnoma odveč. Mladi osnovnošolci si ne moremo predstavljati, da bi namesto zdravnika, učitelja ali na primer fizioterapevta obiskali robota, ki bi nas poslušal in se z nami pogovarjal. Pa vendarle hkrati vemo, da bodo nekateri poklici žal povsem izumrli.

Zaradi virusa so se premnogi mladi bali oditi iz Slovenije in so bili primorani ostati v svoji državi, čeprav bi šolanje drugače nadaljevali v tujini.

Beg možganov

Mladi so razmišljali tudi o “begu možganov” in kako bi lahko v Sloveniji ustanovili elitno univerzo, ki bi glas o dobrem izobraževalnem sistemu ponesla daleč v svet.

Našo šolo je zastopal Miha Svoljšak iz 8. a. Zaupal nam je, da je bil na začetku malo nervozen zaradi prisotnosti medijev, ki so spremljali dogodek, med delom v skupinah pa se je sprostil.

Na koncu je še dodal, da ga resno skrbi za motivacijo mladih. Je tudi mnenja, da je šolski parlament pomemben, saj mladi lahko povedo svoje mnenje, ki je slišano.

Mlade novinarke pa smo bile najbolj navdušene nad domislico enega izmed mladih parlamentarcev, da bi vsi živeli popolnoma drugače, če bi ustanovili še Ministrstvo za srečo.

Prispevek pripravile:
Sara Borovnica, Meta Merljak in Jerca Grilc iz 6.a ter ena izmed mentoric šolskega parlamenta Klavdija Prosenc Zemljič (OŠ Matije Valjavca Preddvor)