Sporočilo za javnost

Nečloveško omejevanje otrok in mladostnikov do obšolskih dejavnosti povzročilo strahovit porast in poglobitev duševnih stisk, poroča TOM telefon.  

S številnimi izzivi in težavami smo vendarle speljali večino letovanj in na letovanjih nismo imeli niti ene okužbe!

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije opozarjamo: očem veliko bolj skrit problem, kot so številke o okuženih, so otroci in mladostniki, ki so se v času korona virusa znašli v hudih duševnih stiskah ali duševne bolezni še poglobili. O tem govori statistika TOM telefona, ki je v zadnjih mesecih zabeležil visok porast kontaktov, povezanih z duševnim zdravjem – osamljenost, strah, depresija, razmišljanje o samopoškodovanju in samomoru. Otroci in mladostniki ne smejo biti več žrtve nečloveških omejitev. Otroci potrebujejo druženje in aktivnosti izven šole. Nedopustno je, da se otroke sistemsko uniči z nepremišljenimi ukrepi.  

Skrbi nas, da se ob vseh pripravah na varen začetek šolanja v času korona virusa pozablja na izredno pomembnost delovanja obšolskih dejavnosti. Že samo na ZPMS izvajamo številne dragocene programe za otroke in mladostnike – Otroški parlamenti, letovanja preko akcije Pomežik soncu, zimovanja, šole v naravi, Evropa v šoli …, kaj šele vse ostale organizacije, ki otrokom ravno tako omogočajo razvoj socialnih in življenjskih veščin. Bojimo se, da država z ukrepi za zaščito pred korona virusom ne razmišlja dovolj premišljeno in da bo postala socialna distanca brezčasna stalnica. To se ne sme zgoditi, saj bo duševno zdravje naših otrok in mladostnikov še bolj zaskrbljujoče, kot jo trenutno kaže statistika TOM telefona. Ne upamo si niti razmišljati o tem, kdo bo škodo, ki bo storjena na otrocih, pozneje popravljal.

Darja Groznik, predsednica ZPMS: »Politika, ki med drugim oblikuje tudi segment sociale in šolstva, ne sledi odgovornosti za slabe rezultate na področju duševnega zdravja naših otrok in mladostnikov. Letos smo z velikimi izzivi in težavami vendarle speljali večino letovanj in na letovanjih nismo imeli niti ene okužbe! Na letovanjih smo imeli skoraj 8400 otrok. Otroci, ki so letovali, brezplačno tudi zaradi našega programa Pomežik soncu, so doživeli vsaj nekaj dni brezskrbnosti, druženja in igre. To pomeni, da so bili naši domovi, osebje v njih in spremljevalci odlično pripravljeni na izzive s preprečevanjem razvoja okužbe s COVID-19. Kakovost otroštva ni samo šola in družina, je tudi vse tisto, kar se zgodi vmes, pred in po šoli. Zato morajo biti priporočila za zaščito pred COVID-19 humana. Predvsem pa taka, da otrokom omogočajo čim bolj normalno otroštvo.«

 

TOM telefon / izpostavljamo!

Med najpogostejšimi vsebinami, ki jih beležijo na TOM telefonu, so še vedno vrstniki, družina, ljubezen, vendar je opazen trend naraščanja kontaktov, povezanih z duševnim zdravjem – osamljenost, strah, depresija, razmišljanje o samopoškodovanje in samomoru.

Letos marca in aprila se je, v primerjavi z istim obdobjem v letu 2015, občutno povečal odstotek kontaktov na temo družinskih odnosov, psihičnih težav, zlorab in misli na samomor (primerjava kontaktov za marec in april 2015 in 2020):

  • Družina – z 12,03 na 23,52 % (+ 11,49)
  • Psihične težave – z 4,72 na 18,21 % (+ 13,49)
  • Samomori – z 0,58 na 6,53 % (+ 5,95)
  • Internet – z 1,44 na 4,86 % (+ 3,41)

Šola, obšolske dejavnosti, druženje s prijatelji so trenutki, ko se lahko umaknejo iz toksičnega okolja. Mnogi otroci in mladostniki pa so z omejevanjem navedenega izgubili dostop do virov pomoči oz. pomembnih podpornih mrež. Šolanje na daljavo je povzročalo stisko otrokom, ki jim straši niso bili na voljo, otrokom, ki bi potrebovali več pomoči pri organizaciji dela.

Mnoge službe na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov so zaradi omejitve širjenja novega korona virusa odpovedale preglede, naročanja, timske sestanke in preventivno dejavnost za otroke in mladostnike, kar pomeni, da so veliko vlogo odigrale telefonske linije za pomoč v stiski.

Panični napadi, nespečnost, tesnoba, depresija, samopoškodovanje in samomorilne misli so težave, zaradi katerih so se otroci in mladostniki redno obračali na TOM telefon. O poslabšanju stanja so poročali tako otroci in mladostniki brez predhodnih težav na področju duševnega zdravja kot tisti, ki so se s težavami na področju duševnega zdravja že soočali.

Veliko otrok, ki se obrača na TOM telefon, prihaja iz družin, ki jim že pred epidemijo niso nudile najbolj primernega in varnega okolja (disfunkcionalni odnosi, nasilje, odvisnosti, itd.), zato je povečano število ur, preživetih doma, bistveno poslabšalo stanje nekaterih otrok in mladostnikov.

 

O pomembnosti šolskih in obšolskih aktivnosti je spregovoril tudi Jure Šimonka, predsednik Otroškega parlamenta.

 

S spoštovanjem.

Zveza prijateljev mladine Slovenije