Ljubljana, 10. februar 2020: Avstrijska veleposlanica, mag. Sigrid Berka, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip, sta danes dopoldne v prostorih Trubarjeve hiše literature v Ljubljani ob prisotnosti ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika, župana občine Mežica Dušana Krebla in podžupana občine Kidričevo Bogdana Potočnika desetim nevladnim in neprofitnim ustanovam v Sloveniji ter Osrednji knjižnici Slovencev na Hrvaškem v Karlovcu podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev. Knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju. Podarjene knjige bodo že v prihodnjih dneh našle pot do svojih bodočih bralcev v Sloveniji in ponovno tudi do slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem. Kulturni del dogodka so oblikovali učenci in učenke Osnovne šole Franja Goloba iz Prevalj.

Veleposlanica Sigrid Berka je v priložnostnem govoru poudarila izreden pomen branja knjig. Da je to veselje pristno, sem se lahko v preteklih letih prepričala tudi sama, ko sem se udeležila izročitve knjig na primer v Mežici, Sevnici in Radovljici, je dejala veleposlanica. Ob tem je veleposlanica izpostavila, da bo akcija, za katero finančna sredstva zagotavlja Urad zveznega kanclerja na Dunaju, leta 2021 praznovala že svoj 20. rojstni dan.

Dekan Ivan Olip je poudaril, da je tokrat težišče na koroški regiji, saj smo ravno lani obhajali 100-letnico nasilne preselitve Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje. Ponosni smo, da lahko MD v Celovcu s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo utrjevanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture.

V letošnji akciji bo podarjenih preko 2.000 izvodov najrazličnejših knjig, tako da lahko vsak bralec najde kaj zanimivega zase. Podarjene knjige bralcem pomagajo pri spoznavanju novega in drugačnega. Hkrati so knjige tudi spodbuda za branje in prispevajo h krepitvi kulture branja. Knjižni paket so v obliki bona tokrat prejeli: ZPMS – Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zavod NAZAJ NA KONJA – Družinski center Kidričevo, Slovenska karitas, Osnovna šola Janka Kersnika Brdo – Podružnična šola Krašnja, Osnovna šola Mežica, Osnovna šola Franja Goloba Prevalje, Krajevna skupnost Šentanel, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (Enota Mežica), Internacionalno društvo Most svobode – Freiheitsbrücke – Freedombridge Maribor, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić – Osrednja knjižnica Slovencev na Hrvaškem, Društvo Kočevarjev staroselcev/Gottscheer Altsiedler Verein.

V akciji, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu poteka že vse od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 53.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, a tudi različna slovenska društva zunaj meja Slovenije. Akcija Podarimo knjige tako podpira širjenje slovenske knjige kot pomembne kulturne dobrine.