50. DRŽAVNO SREČANJE MLADIH RAZISKOVALCEV ZGODOVINE V OTROŠKEM POČITNIŠKEM DOMU PACUG

Srečanje je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

V letu letošnjem šolskem letu so mladi raziskovalci zgodovine raziskovali na temo „JUHUHU, počitnice so tu! Letovanje otrok in družin v preteklosti.« Kot vsako leto, je tudi letos prisostvovalo skoraj 300 učencev zadnje triade iz cele Slovenije, na zaključnem državnem srečanju pa je bilo skoraj 100 udeležencev iz 22ih osnovnih šol. Vse zbrane v Pacugu je uvodoma pozdravila dr. Monika Kokalj Kočevar, predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov, mlade je obiskala tudi Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, s prisotnostjo pa je podporo programu izkazal še podžupan Občine Piran, g. Gabrijel Franco.

Darja Groznik, predsednica ZPMS je mlade nagovorila: „Vesela sem, da smo se zbrali na tak dan, ki kliče po počitnicah, po morju … počitnice so, če govorim zase, verjetno najlepši del leta. Danes sem v zborniku Zveze prijateljev mladine Slovenije brala članek o tem, kako je prišlo do programa Mladi raziskovalci zgodovine, o tem, kako bi bila zgovodina bolj priljubljen predmet v šoli, da bi nekako navdušil otroke, da bi sami raziskovali dogodke in dogajanje … program, ki danes praznuje 50 let, je dokaz, da so se takrat pravilno odločili. Dokaz ste tudi vi, učenke in učenci, ki ste se poglobili v to, kakšne so bile počitnice nekoč. Čestitke vsem, tudi mentorjem in mentoricam ter komisiji. Vsi skupaj dokazujete, da je zgodovina zanimiva reč in to ste ponovno dokazali skozi odlične naloge.”

V šolskem letu 2018/2019 je Komisija prejela 25 raziskovalnih nalog in na podlagi vnaprej znanih kriterijev (število in starost članov, izvirnost, literatura in viri, primerjava izbranih gradiv, sistematičnost, pravilno citiranje virov, pravilno dokumentiranje slikovnega gradiva) podelila 15 zlatih in 10 srebrnih priznanj.

V dopoldanskem delu srečanja so mladi ustvarjalci v treh skupinah predstavili svoje raziskovalne naloge ter v svojih predstavitvah izrazili izvirnost, poznavanje zgodovine ter članom komisij odgovorili na številna vprašanja. V soboto pa so se udeleženci odpravili na ogled mesta Piran in v Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran.

V prihodnjem šolskem letu bodo mladi raziskovali o poklicih v preteklosti.

S spoštovanjem,

Zveza prijateljev mladine Slovenije