V Državnem svetu RS je v petek, 7.decembra 2018, potekala podelitev plaket Državnega sveta RS najzaslužnejšim društvenim delavcem in delavkam – prostovoljcem in prostovoljkam z različnih področij delovanja.

 

 

 

Zbrane je nagovoril podpredsednik Državnega sveta, Matjaž Švagan. Med prejemniki plaket sta bila tudi ga. IVA DEVETAK in g. NACE BREITENBERGER.

 

 

Iva Devetak je aktivna prostovoljka na področju socialnih programov in na področjih dela z otroki že vse od svoje mladosti. Od leta 2009 je upokojena. Danes je predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško. Od leta 1982 je kot zaposlena v ZPM Nova Gorica tudi ves svoj prosti čas namenjala razvoju in napredku organizacije v lokalnem okolju in na nacionalni ravni. V Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je prevzemala številne odgovorne funkcije. V dveh mandatih tudi podpredsednica ZPMS.Iva Devetak je še vedno aktivna prostovoljka pri razvoju in napredku nevladnega sektorja v Sloveniji. Njeno delo je prepoznavno v krogih drugih nevladnih organizacij tako na lokalnem kot na državnem nivoju.Je članica in tudi pobudnica strokovnega telesa pri Mestni občini Nova Gorica za področje socialnega varstva. Aktivno je sodelovala pri razvoju CNVOS-a in njegovih prizadevanjih za uveljavitev NVO v državi. Bila je tudi med ustanovitelji UNICEF Slovenija in več mandatov članica IO. Še vedno je predsednica Sveta NVO v severnoprimorski regiji, ki uspešno vpliva na prepoznavanje potreb tega sektorja znotraj lokalnih skupnosti. Je idejni vodja zasnove in razvoja projekta Družinski center Trojka, kjer poleg humanitarne pomoči družinah nudijo tudi brezplačne vsebine za njihovo opolnomočenje. Je med pobudniki in ustanovitelji info pisarne za ranljive skupine v regiji.

 

Nace Breitenberger, rojen v Idršku, se je po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Ledinah in Žireh, na učiteljišču v Kopru izšolal za učitelja. Že z izbiro poklica, je svojo življenjsko pot usmeril v delo z otroki. V Zvezo prijateljev mladine se je vključil že na učiteljišču in od tedaj dalje je ves njegov prosti čas namenjen mladim v želji, da bi bila njihova otroška leta lepša in bogatejša. Od leta 1967 je sodeloval pri načrtovanju počitniških dejavnosti v ZPM Idrija. Bil je pobudnik enote organizacije in financiranja poletne šole v naravi za vse četrtošolce v občini, ki je zgledno organizirana delovala 23 let in je danes v obveznem programu osnovnega izobraževanja. Kolonije so prav po njegovi zaslugi tako organiziranem da je poskrbljeno za varnost, bogato kulturno in rekreativno dejavnost vse večjega števila otrok. Posebno skrb je namenjal socialno in zdravstveno ogroženim otrokom. V letu 1993 se je priključil TOM telefonu®, ki deluje v okviru ZPMS, in je do danes aktiven svetovalec otrokom in mladostnikom. Za svoje prostovoljno delo je prejel najvišja priznanja. Leta 1979 ga je ZPMS odlikovala z zlatim znakom, leta 1993, ob štiridesetletnici delovanja, pa še s posebnim priznanjem. Leta 1998 je prejel Nagrado Jožefa Mraka občine Idrija, revija Naša žena pa ga je leta 1999 razglasila za dobrotnika leta. V letu 2018 je postal častni član ZPMS.  

 

 

Vse fotografije in video s podelitve. (klik)

 

Foto in video: Milan Skledar /S-tv