Da bi bil zadnji počitniški dan za mariborske otroke čim bolj vesel in nepozaben, je tudi letos poskrbel Lekov živžav, ki že tradicionalno popestri Neresno olimpijado. Lekov živžav je del humanitarnega programa Pomežik soncu, s katerim želita ZPMS in farmacevtska družba Lek omogočiti brezplačne počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin. »V Leku smo s pobudo Pomežik soncu tesno povezani. Že leta 1998 smo se začeli pogovarjati z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, da bi skupaj naredili nekaj za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin. In tako je nastala pobuda Pomežik soncu, ki jo Lek podpira že vse od začetka. Še več, naše sodelovanje je preraslo v pravo partnerstvo, saj je z njim povezano tudi vedno več naših sodelavk in sodelavcev, ki kot prostovoljci vsako leto pomagajo pri urejanju počitniških domov ZPMS. Letos je na primer več kot 100 sodelavk in sodelavcev sodelovalo pri urejanju počitniškega doma in njegove okolice v Pacugu in s tem še dodatno polepšali brezskrbne počitnice otrokom,« je povedala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku.

Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS, je predstavila letošnje podatke za celotno Slovenijo: »V letošnjem letu je ZPMS v okviru humanitarnega programa Pomežik soncu® s pomočjo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij RS ter donacij fizičnih in pravnih oseb zbrala več kot 200.000€. S 25 organizatorji letovanj je brezplačno letovalo več kot 600 otrok iz socialno ogroženih družin in 86 otrok s posebnimi potrebami, ki jih je spremljalo 33 spremljevalcev. V sklopu akcije so s Štajerske letovali 104 otroci. V časih, ko vse več staršev svojim otrokom težko omogoči letovanje in dejavno, kreativno preživljanje počitnic, je neprecenljivo.«

Počitnice so v Mariboru vedno zabavne z ZPM

Med dolgimi poletnimi počitnicami se je v okviru programa Počitnice s prijatelji veliko dogajalo tudi v Mariboru. Dejavnosti so se začele že na Festivalu Lent zadnji teden junija, ko so z naravoslovnimi in senzoričnimi delavnicami sodelovali v Art kampu v mestnem parku, dejavnosti pa so se nato nadaljevale v Domu ustvarjalnosti mladih v Mariboru (DUM) vse do zadnjega avgusta. Otroci so se potepali na več kot 40-ih izletih po Mariboru ter bližnji in daljni okolici, ustvarjali na različnih likovnih delavnicah, na voljo pa so jim bile tudi plesne, gledališke in filmske delavnice, poletna šola fotografije, modelarske delavnice, delavnice domače kozmetike, lego robotika, šivanje, kvačkanje in vozlanje, igranje bridža, kuharske delavnice, mala šola košarke, joga, sprostitvene delavnice … prostor za igro in klepet so našli v njihovi igralnici in družabnem kotičku, ob Letečem avtobusu, mobilnem mladinskem centru, pa so se družili tudi na dveh lokacijah izven mestnega središča.

»Skupno smo med počitnicami v Mariboru zabeležili več kot 10.000 obiskov otrok (Lent in DUM), dejavnosti v DUM-u je obiskovalo 650 otrok iz Maribora in sosednjih krajev. Vse dejavnosti, razen dveh delavnic in sredinih izletov, kjer je bilo potrebno doplačilo, so bile brezplačne«, je razložil Saša Mikić, predsednik ZPM Maribor in dodal, da so počitniški programi prava mala življenjska šola, v kateri spodbujajo otrokovo ustvarjalnost, vedoželjnost in gibalni razvoj, samostojnost, druženje, strpnost, potrpežljivost in vztrajnost.