Zveza prijateljev mladine Slovenije je v četrtek, 22. februarja 2018, ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška, v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, izvedla dobrodelno dražbo predmetov iz zapuščine pokojnega predsednika.

Na dobrodelni dražbi je ZPMS, ob soglasju družine dr. Janeza Drnovška, dražiteljem ponudila 15 predmetov iz njegove zapuščine, in sicer tri nalivna peresa, dve spominski pisemski ovojnici, knjigo dr. Drnovška, z naslovom Zlate misli o življenju in zavedanju, fotografijo fotografa Voranca Vogla, ki je bila last dr. Janeza Drnovška, in osem karikatur, ki jih je ustvaril Franco Juri.

ZPMS je s pomočjo dražiteljev zbrala več kot 7.000€, ki jih bo namenila v novoustanovljeni Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška, s katerim bo mladostnikom iz socialno manj spodbudnih okolij pomagala na poti do željenega poklica.

Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška pa so podprla tudi nekatera znana slovenska podjetja, med njimi Adria Mobil, Autocommcerce, Riko, Studio Moderna, Margento R&D, Gorenje, Krka, Eles, Eti Elektroelement, GEN-I, BTC. S pomočjo njihovih donacij je sedaj v Skladu skoraj 70.000€, s katerimi bo ZPMS v naslednjem šolskem letu omogočila celotno srednješolsko ali poklicno šolanje dvajsetim dijakom.

Pomen Štipendijskega sklada je izrazila predsednica ZPMS Darja Groznik: »Naša skupna odgovornost do otrok močno presega potrebe po njihovem osnovnem preživetju, kar je bilo močno prisotno v času gospodarske krize. V današnjem času gospodarske rasti pa mora biti naša pozornost do mlade generacije bolj smela in zagledana v prihodnost.«

Ustanovitev štipendijskega sklada je pozdravil tudi dr. Jaša Drnovšek: “Zelo me veseli, da lahko sklad začne delovati tako rekoč že jutri. Vrednote, ki naj bi jih zagovarjal pod okriljem ZPMS, sovpadajo s tistimi, za katere se je zavzemal tudi oče.”