20. novembra obeležujemo obletnico sprejetja Konvencije ZN o otrokovih pravicah in Svetovni dan otrok, na ta dan pa rojstni dan praznuje tudi Tom telefon® – telefon za otroke in mladostnike.

Statistika Tom telefona® kaže, da je še vedno približno 10% svetovalnih klicev vsako leto povezanih z eno od oblik nasilja, zato si pri ZPMS s svojimi programi in projekti aktivno prizadevamo zmanjšati nasilje in nanj opozarjamo.

Že več kot desetletje zagovarjamo ničelno toleranco do fizičnega nasilja nad otroki, kar je bilo v lanskem letu s sprejemom Novele Zakona o preprečevanju nasilja v družini končno tudi uzakonjeno.

V letošnjem letu smo v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričeli s kampanjo o pozitivnem starševstvu, ki smo jo poimenovali »Zavestno starševstvo«. V kampanji sodelujeta tudi družinska terapevta dr. Albert in Leonida Mrgole.

V četrtek, 16. novembra 2017, smo z namenom poudarka problematike nasilja nad otroki organizirali novinarsko konferenco, na kateri so svoja razmišljanja in oceno stanja predstavili predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, družinska terapevtka Leonida Mrgole in strokovna vodja nacionalne mreže Tom, Zdenka Švaljek.

Predsednica ZPMS, Darja Groznik, je uvodoma poudarila, da prizadevanj Zveze prijateljev mladine Slovenije še ni konec: »Da so gospodarski kazalci v naši državi dobri, se v življenju otrok še ne odraža. V prihodnje izzivov za izboljšanje položaja otrok v naši družbi ne manjka. Še vedno čakamo na Program za otroke, pozivamo k čim prejšnjemu dvigu minimalne plače, čakamo na univerzalni otroški dodatek, na ZPMS pa se bomo še bolj trudili, da organiziramo dejavnosti in projekte, ki bodo spodbujale otroško ustvarjalnost in razvoj talentov.«

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je izrazila strinjanje s pomenom prizadevanj za izboljšanje položaja otrok in pozdravila skupno kampanjo pozitivnega starševstva: »Država se zaveda, kako pomembni so otroci, zato zasleduje največje koristi otroka in na različne načine prispeva k boljši kakovosti njihovih življenj. Mednarodne raziskave že kažejo, da v povprečju otroci v Sloveniji živijo kakovostno. Mednarodna organizacija Save the Children nas je v raziskavi o kakovosti življenja otrok med 172 državami sveta uvrstila na prvo mesto. Po stopnji tveganja revščine in socialne izključenosti otrok pa je bila Slovenija leta 2015 četrta država z najnižjo stopnjo tveganja. Veseli me, da ob letošnjem dnevu otroka skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije pričenjamo kampanjo o pozitivnem starševstvu, ki temelji na ideji spoštovanja otrokovih pravic, zagotavljanju varnega okolja in odsotnosti kakršnih koli oblik nasilja. Pozitivno starševstvo ni del permisivne vzgoje, temveč temelji na zdravem postavljanju meja, ki jih otrok potrebuje, da lahko v polnosti razvije svoje potenciale, na ustrezni skrbi in vodenju otroka kot posameznika s pravicami in dolžnostmi.«

Pomen kampanje, ki smo jo poimenovali Zavestno starševstvo, je pojasnila družinska svetovalka Leonida Mrgole: »Zavestno starševstvo je projekt, s katerim želimo staršem pomagati, jih naučiti, kako kontrolirati in zaustaviti svoje občutke in čustva, ki vodijo k nasilju. Kako se pravočasno zavedati, da se moramo zaustaviti, na kakšne načine se lahko zaustavimo, kakšne so tehnike, da najprej pomirimo sebe in nato še otroka, na ustrezen način. Naše dinamike v telesu ne moremo spremeniti s preprostim ukazom, moramo jo najprej razumeti. Na tem področju vsi starši potrebujemo pomoč, ne samo tisti, ki imajo težave. Ker v občutke jeze zahajamo vsi.«

20. november je tudi rojstni dan Tom telefona, ki je namenjen otrokom in mladostnikom. Strokovna vodja nacionalne mreže Tom Zdenka Švaljek je izpostavila: »Na TOM telefonu® beležimo kontakte v zvezi z nasiljem v različnih kategorijah (družina, šola, vrstniki, internet …). Približno 10% svetovalnih klicev je bilo v preteklih letih v povezavi z eno od oblik nasilja. V letu 2016 smo jih zabeležili 12,59% , v letu 2017 pa že 13,92%. Delež klicev v zvezi z medvrstniškim nasiljem na žalost vsako leto narašča.«

Ob koncu še informacija o udeležbi na dogodku »Evropa kot jo želimo« v Evropskem parlamentu, 20. 11. 2017:

Pod pokroviteljstvom predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija in gostiteljstvom Intergroup on Children’s Rights, bodo europoslanci na dogodku »Evropa kot jo želimo« odgovarjali na vprašanja otrok in mladih o njihovi viziji Evrope. To je dogodek Evropskega parlamenta ob obeležitvi Svetovnega dneva otrok in 28. obletnici sprejetja Konvencije ZN o otrokovih pravicah.

Ker Evropski parlament pričenja priprave na naslednje evropske volitve leta 2019, bodo otroci in mladi postavili podlage za delovanje Evropskega parlamenta v prihodnje, takšnega, ki jih posluša in neposredno sodeluje z njimi.

Na dogodku, kjer se bodo na visoki ravni ob predstavnikih institucij EU, nacionalnih vlad, organizacij za pravice otrok, zbrali otroci in mladi iz 18 držav, bo sodelovala tudi slovenska predstavnica Kaja Petrovič, mlada parlamentarka iz Otroškega parlamenta®.

Pri organizaciji dogodka sodelujeta organizaciji Eurochild in UNICEF Bruselj.