Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je v letošnjem letu izvedla nov projekt Človek ne jezi se – združi se!, ki ga je sofinanciral Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje. ZPMS je v sklopu projekta popisala igre pripadnikov drugih etničnih skupin, manjšin, beguncev in migrantov, ki živijo v Sloveniji. Med vsemi popisanimi igrami jih je 12, z navodili za igranje v izvornem, angleškem in slovenskem jeziku, zbrala v koledarju za leto 2018.

Namen projekta Človek, ne jezi se – združi se! je bil informiranje otrok in mladih o drugih kulturah, opozarjanje na posledice diskriminacije in širjenje strpnosti. Tega so se pri ZPMS lotili s pomočjo iger, saj je igranje skupna točka vseh otrok po svetu. Skozi igre se igralci naučijo opazovanja in sodelovanja, predvsem pa gre za pristno interakcijo med ljudmi, ki je v času, prežetim z družabnimi omrežji, primanjkuje. Igre informirajo, razbijajo stereotipe in povezujejo, zato so jih pri ZPMS posredovali vsem svojim društvom, ki izvajajo letovanja. Igre so tako v sklopu letovanj spoznali otroci in mladostniki iz vse Slovenije.

Zaključni dogodek projekta Človek ne jezi se – združi se! je potekal v dvorani Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) v Ljubljani. V uradnem delu je obiskovalce pozdravila generalna sekretarka ZPMS, Breda Krašna, ki je pojasnila pomen projekta in prizadevanj ZPMS za bolj strpno družbo. Naslednji je zbrane nagovoril sekretar Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, Matjaž Kek, ki se je zahvalil vsem sodelujočim v projektu. Poudaril je pomen delovanja nevladnih organizacij pri delu še posebej z mladimi pri informiranju in ozaveščanju glede drugačnih ljudi, prišlekov in beguncev ter njihovih človekovih pravic ter premagovanju predsodkov. Zato UKOM vsako leto s sofinanciranjem tovrstnih projektov spodbuja NVO k tovrstni aktivnosti.

Slavnostni govornik zaključne prireditve pa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je poudaril spoznanje, kako ambiciozno, solidarno in strpno generacijo otrok imamo. Slavnostni nagovor je sklenil z željo, da poiščemo tisto, kar nam je skupno in kar nas povezuje, saj je tega mnogo več kot tistega, kar nas razdvaja.

Med pozdravnimi nagovori posameznih govorcev so pod vodstvom mentorice Majde Ilc Hussein nastopili otroci iz OŠ Martina Krpana, ki so predstavili rusko, ukrajinsko in hrvaško recitacijo ter dve makedonski pesmi.

Predstavitvi koledarja za leto 2018, ki zajema 12 iger različnih etničnih skupin, manjšin, beguncev in migrantov in lahko služi kot didaktični pripomoček za informiranje otrok in mladih o drugih kulturah ter spodbujanje strpnosti, je sledilo sproščeno spoznavanje in igranje iger.

Obiskovalci so se lahko preizkusili v afriški igri Ayo, ki jo je predstavil dober poznavalec te igre Blaž Pečnik. Otroci in mladostniki pa so se zvrstili tudi okoli Salmana Saada Hasana, v Sloveniji živečega Iračana, ki jim je predstavil igro Prstan, ki je v Iraku priljubljena tudi med odraslimi. Spomine na otroštvo pa so mladi in odrasli lahko obudili z igranjem mednarodno znane igre Človek, ne jezi se.

Otroci, mladostniki in njihovi spremljevalci so krožili med predstavitvami iger, za konec pa je za vzdušje poskrbel glasbeni trio 2B, katerega glasba močno zaznamuje ljudsko izročilo Bele krajine, zato je mestoma zaslediti prepoznavna troglasja in besedila v narečju.

Avtor fotografij: Jaka Fefer