»Zavedajmo se, da so današnji mladi naši jutrišnji odrasli. Naši bodoči odločevalci in voditelji naše države. Naši znanstveniki, raziskovalci, učitelji. Besede mladi pogosto preslišijo, imajo pa oči vedno na široko odprte za zglede. Zato jim bodimo danes tisti zgled, ki ga bodo imeli mladi pred sabo takrat, ko bodo na pomembnih položajih in pred pomembnimi odločitvami,« je v uvodnem nagovoru na konferenci Participacija otrok in mladostnikov, ki je bila v četrtek, 13. 11. 2014, v veliki dvorani Državnega zbora, povedala predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik.

Konferenco so ob 25. obletnici sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah pripravili ZPMS, Varuh človekovih pravic Republike Slovenije in ZIPOM (Središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov) pri ZPMS ter Dijaška organizacija Slovenije v sodelovanju z Državnim zborom. Uvodna nagovora sta imela tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Brglez je izpostavil, da je danes priložnost za oceno, kako so bile države podpisnice konvencije uspešne pri udejanjanju njene vsebine, ter za oceno, ali so pravice otrok postale del realnosti ali so ostale zgolj črka na papirju. Nussdorferjeva pa je predstavila postopek pritožbe v šolah in drugih zavodih in povabila mlade, da poiščejo tudi pomoč varuha, če menijo, da so jim kršene temeljne človekove pravice in svoboščine.

Konferenca je potekala v treh sklopih. V prvem delu so otroci razpravljali o participaciji otrok in mladostnikov v izobraževalnem procesu. Veliko prostora so namenili predmetu državljanska in domovinska vzgoja ter etika. Nekateri so med drugim predlagali, da bi podoben predmet umestili tudi v srednješolske učne programe in pokazali, da si želijo znanja iz tega področja.

Drugi del je potekal v znamenju projekta Zagovornik – Glas otroka. Zagovornik je tisti, ki otroka ali mladostnika zastopa, posreduje ali govori namesto njega. Je njegov zaupnik in njegov glas. Nekateri otroci so se s programom seznanili prvič. V splošnem pa so otroci program označili kot koristen in izrazili zadovoljstvo nad tem, da lahko v stiski poiščejo nekoga, ki bo deloval v njihovo korist in jim bo pripravljen prisluhniti.

Predsednik republike Borut Pahor se je mladim parlamentarcem pridružil v tretjem delu, ko so se pogovarjali o volilni pravici, predvsem njenem znižanju iz 18 na 16 let. O tem so tudi glasovali. Večina udeležencev je bila naklonjena znižanju starostne meje. V zadnjem delu konference je zbrane nagovoril tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Konference so se poleg predstavnikov otroških parlamentov in dijaških skupnosti, udeležili tudi predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področju otrokovih pravic in nekateri poslanci.

Koncni zapis ugotovitev, sklepov in predlogov na konferenci (.pdf 449KB)

Celoten nagovor predsednice ZPMS Darje Groznik