Poslanica Zveze prijateljev mladine Slovenije
ob letošnjem Tednu otroka

Kako je biti otrok v današnji družbi?

 

Vse od leta 1954 Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) prvi teden v oktobru namenja otrokom, njihovim pravicam in osveščanju javnosti o vprašanjih, poveznih z otroci. Letošnji Teden otroka se bo začel ta ponedeljek, sedem dni različnih aktivnosti pa bo povezovala tema Kako je biti otrok v današnji družbi?

Skrb za otrokove pravice je eno od pomembnih področij delovanja ZPMS. Od leta 1990 ZPMS organizira otroški parlament, s katerim želi spodbujati demokratični dialog med otroki. ZPMS vse od leta 1954 organizira Teden otroka, ki je namenjen otrokom in njihovemu položaju v družbi.

Na letošnjem, 23. nacionalnem otroškem parlamentu, so otroci izbrali temo Razmere v družbi. Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je sledila njihovi izbiri in je tako za temo letošnjega Tedna otroka določila temo Kako je biti otrok v današnji družbi? Na to temo se navezuje tudi letošnja poslanica ob Tednu otroka, ki sta jo skupaj pripravila ZPMS in Varuh človekovih pravic.

Na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS je bil pred 23 leti ustanovljen TOM telefon, telefon za otroke in mladostnike. »V letu 2012 so svetovalci odgovorili na skoraj 25.000 klicev otrok in mladostnikov, tej številki se približujemo tudi letos. Mesec oktober bomo namenili varni rabi interneta, še posebej t. i. cyberbullyingu, medvrstniškemu nasilju prek spleta, ko vrstniki posameznika zasmehujejo, objavljajo o njem žaljive komentarje na socialnih omrežjih, prizadeti pa je zaradi tega čedalje bolj izoliran in se spopada z občutki krivde in nemoči. Pomembno je, da mladi vedo, kam se v takšnih primerih obrnejo po pomoč,« je povedal dr. Albert Mrgole, predsednik Nacionalne mreže TOM telefon.

V okviru tedna otroka bo ZPMS organiziral številne prostočasne in razvedrilne programe za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji. Program aktivnosti ob Tednu otroka je dostopen na spletni strani ZPMS.

Sporočilo za medije

Mojca Pavlin iz farmacevtske družbe Lek je predsednici ZPMS Darji Groznik predala ček v višini 17.000 eurov.


Z leve Albert Mrgole, Vlasta Nussdorfer, Darja Groznik, Mojca Pavlin in Majda Struc.