EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

Podari svoj par


Alpina v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije že tretjo sezono zapored organizira dobrodelno akcijo zbiranja tople jesenske in zimske obutve za slovenske družine. Akcija bo v podpori Tomaža Klepača in Iztoka Gustinčiča (KINGA) potekala v mesecu oktobru, v vseh prodajalnah Alpina po Sloveniji.

 

 

Ustanova »Fundacija ZPMS za otroke in družine v Sloveniji«

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Zaključno državno srečanje Mladih raziskovalcev zgodovine v Kulturnem centru Vrhnika

18. maj 2018
Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je v letu kulturne dediščine zaključno državno prireditev programa Mladi raziskovalci zgodovine gostila v Kulturnem centru Vrhnika.

Mladi raziskovalci zgodovine je program, ki ga ZPMS v sodelovanju z osnovnimi šolami izvaja že 49 let. V letošnjem šolskem letu so učenci zadnje triade osnovnih šol pripravljali raziskovalne naloge s širokim in zanimivim naslovom Migracije.

Večmesečno raziskovanje se vsako leto zaključi z državnim srečanjem mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev. V letošnjem letu, ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja, se je ZPMS odločila zaključno prireditev postaviti ravno v njegovo rojstno mesto. Celodnevna dogodek se je odvijal v prostorih Kulturnega centra Vrhnika.

Dopoldanski del je bil namenjen predstavitvam raziskovalnih nalog, popoldne pa so si mladi zgodovinarji, v skladu s temo evropskega leta, ogledali stalno razstavo Moja Ljubljanica, kjer se srečata naravna in kulturna dediščina, ter knjižnico Ivana Cankarja Vrhnika.

Ogledom je sledil zaključni del s težko pričakovano podelitvijo priznanj, še prej pa so otroci in njihovi mentorji prisluhnili pozdravnim nagovorom.

Predsednica ZPMS, Darja Groznik, je pohvalila dela osnovnošolcev in poudarila pomen njihovega raziskovanja: »Letos so mladi zgodovinarji raziskovali aktualno temo in pripravili izjemne raziskovalne naloge. Prav je, da otroci begunsko krizo razumejo skozi zgodovinske dogodke.«

Nad raziskovalnimi prispevki otrok je bil navdušen tudi župan občine Vrhnika, Stojan Jakin: »Veseli me, da so se današnjega dogodka otroci in njihovi učitelji udeležili v tolikšnem številu in da so mladi navdušenci nad zgodovino ustvarili tako kakovostne izdelke.«

V imenu razstavišča Moja Ljubljanica je obiskovalce pozdravila Ksenija Mulej, ki je sodelovanje z ZPMS opisala kot smiselno in pomembno: »V povezovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in z njihovim projektom Mladi raziskovalci zgodovine vidimo izjemno priložnost, saj (predvsem) mladim želimo čim bolj nazorno prikazati in jih poučiti o tem, kaj dediščina je, kako jo prepoznati v okolju in na kakšen način jo ohranjati tudi za bodoče generacije. Cilji razstave Moja Ljubljanica se prepletajo in dopolnjujejo s cilji njihovih raziskovalnih nalog, zato smo se projektu z veseljem pridružili. Veseli nas, da je njihova zaključna prireditev potekala ravno pri nas.«

Direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika, Sonja Žakelj, je prav tako pozdravila idejo sodelovanja z ZPMS, otrokom pa namenila nekaj spodbudnih besed: »Veseli me, da je ZPMS za letošnje 49. srečanje mladih zgodovinarjev izbrala Cankarjevo Vrhniko. Slovenski pregovor pravi, da kdor ne ve, od kje prihaja, ne more vedeti, kam gre. Zato smo v stavbi z ohranjeno dediščino Industrije usnja Vrhnika in spomina na Ivana Cankarja še posebej veseli mladih zgodovinarjev. Ivan Cankar je nekoč zapisal: »Vsaka mladost je polna sreče in radosti, sijajnega sonca in prešernega smeha. Vsaka Mladost.« Mladim zgodovinarjem želim srečno in uspešno.«

Nagovorom je sledila podelitev priznanj za najboljša raziskovalna dela, ki jih je, skupaj s predsednico Komisije za delo zgodovinskih krožkov, dr. Moniko Kokalj Kočevar, podelila predsednica ZPMS, Darja Groznik.

Za popestritev programa pa je poskrbel Aleksandar Rajaković z izseki iz znane monokomedije Čefurji raus!, ki je mladostnike napotila k premisleku, hkrati pa poskrbela za sprostitev, smeh in dobro voljo.

Fotograf: Rok Dolenc 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke