EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

Pričeli smo z dobrodelno akcijo "Poštar Pavli polni šolske torbe"

Zveza prijateljev mladine Slovenije in Pošta Slovenije že peto leto zapovrstjo izvajata skupno akcijo pod imenom Poštar Pavli polni šolske torbe. V omenjeni akciji sta zbirali šolske potrebščine in denar za nakup učbenikov oz. šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin in materialne prispevke v obliki zvezkov, barvic, svinčnikov ter drugih šolskih potrebščin. Zbiranje šolskih potrebščin je zaključeno, še vedno pa poteka zbiranje finančnih sredstev.

Finančno pomoč lahko posamezniki do 9. oktobra prispevajo z nakazili na TRR: SI56 6100 0000 3512 232, namen: 'Poštar Pavli polni šolske torbe', ali s pošiljanjem SMS-ov na telefonsko številko 1919 s ključno besedo SMEH, s čimer prispevajo 1 EUR, ali s ključno besedo SMEH5, s čimer prispevajo 5 EUR.

Poštar Pavli
 

POIŠČITE NAJBLIŽJE DRUŠTVO:

Odstop 0,5 % dohodnine

 

Tudi vi lahko polepšate svet, ali vsaj trenutek, še komu. Odstop dohodnine je za vas popolnoma brezplačen, saj bi sicer država sredstva vrnila nazaj v proračun. ZPMS zbrana sredstva namenja izvajanju programov in projektov za vse otroke.

S klikom na spodnjo fotografijo se vam bo odprl obrazec, ki ga natisnete, izpolnete in oddate v poštni nabiralnik. Poštnina je že plačana.

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Razstava Vrabček Firbček odkriva stare poklice zaživela med otroki

30. dec. 2015 Oblikovalka in ilustratorka Irena Gubanc je svojo interaktivno razstavo Vrabček Firbček odkriva stare poklice z namenom, da zaživi med otroci, podarila Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Ilustracije in zgodbe, postavljene na kvadre, se lahko spremenijo v motorične igrače, lahko so sedeži, ležalniki ali barvne kocke, ki jih otroci po želji premikajo, premetavajo in sestavljajo. Prostor tako dobi didaktično igračo in uporabni predmet, kjer lahko otroci sproščeno spoznajo in osvojijo del slovenske kulturne dediščine.

Pravljični kvadri so po gostovanjih v galerijskih in muzejskih prostorih svoje končno domovanje našli v velenjski Vili Rožle (MDPM Velenje) in v počitniškem domu Vila v Kranjski gori (ZPM Ljubljana Moste-Polje). »S tem, ko smo zgodbe in ilustracije prinesli med otroke lahko rečemo, da smo postavili piko na ta uspešen projekt. Kvadri so v prvi vrsti namenjeni otrokom v starosti od nekaj mesecev pa vse do šolske dobe. Ker so mehki, se jih otroci zelo radi dotikajo in stiskajo z njimi. Otroci se vedno kar poženejo mednje, izbirajo katerega bi imeli, katerega prebrali, se nanj usedli ali ulegli. Odgovor na vprašanje »komu bi največ dali« je za gotovo: OTROKOM. Zato sem se tudi odločila, da jih predam ZPMS« namen kvadrov pojasnjuje Gubančeva. V prazničnem decembru je tako ZPMS presenetil otroke, ki so svoj prosti čas preživljali v vili Rožle in počitniškem domu Vila. Iskrice v otroških očeh so se prižgale takoj, ko so presenečenja zagledali pod novoletno smrečico. Otroke so zelo zanimale tudi zgodbe, veliko besed, kot je npr. mušter pa so nekateri spoznali prvič in se ob njih tudi nasmejali.

Cikel ilustracij Vrabček Firbček spoznava stare poklice je nastal v sodelovanju s pedagoginjo, publicistko in zbirateljico ljudskega izročila in etnološkega gradiva Dušico Kunaver. Avtorici sta mlade želeli seznaniti z obrtnimi poklici, ki so jih Slovenci v preteklosti pogosto opravljali. V sliki in besedi tako spet oživijo furman, lectarica, klekljarica, pisarka, lončar, rezbar, drvar, brusač, suhorobar in ribič. Ilustracije in razstava so prejele priznanji Društva oblikovalcev Slovenije in COW - mednarodnega festivala ilustracij v Ukrajini.

Kvadre je izdelalo in sponzoriralo podjetje Kobi interieri d.o.o.


 
 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke