Prebivalci Slovenije smo sočutni in želimo pomagati; to je dejstvo, seveda pa vsak na svoj način. Že desetletja ima ZPMS razvite programe socialno-humanitarnih pomoči, od leta 2021 pa so združeni pod imenom Eno srce, po istoimenski himni ZPMS. Socialno-humanitarni program Eno srce združuje sklade, ki imajo vsak svoj namen (Pomoč družinam, Polna šolska torba, Adin štipendijski sklad, Sapramiškin sklad, Športnik sem in Glasbenik sem). Donatorjem je pomembno, kako bo njihova donacija porabljena. Sredstva nam posamezniki običajno donirajo preko SMS sporočil (ENOSRCE5 na 1919) ali z nakazilom na račun. Nekateri imajo raje, da na naš naslov dostavijo določene izdelke (hrano, higienske pripomočke, šolske potrebščine), drugi pa se odločijo, da nas podprejo z nakupom naših izdelkov.  

Podatki

Od leta 2020 smo pomagali 18.000 družinam pri plačilu položnic ali drugih stroškov, napolnili torbe 11.500 šolarjem. Samo v letošnjem letu zagotovili štipendije 48 srednješolcem in srednješolkam, omogočili dodatne terapije 31 otrokom s posebnimi potrebami ter podprli 45 mladih športnikov.

Komisija za socialna vprašanja in humanitarne projekte

Vloge, ki jih predlagajo naše Članice (zveze in društva) skrbno prebere in oceni Komisija za socialna vprašanja in humanitarne projekte, ki jo sestavlja 13 članov iz naših lokalnih društev. Komisija prispele vloge pregleda z vso zahtevano dokumentacijo in glede na težavnost situacije odobri pomoč. Sredstva se ne nakazujejo direktno družinam, temveč po zahtevkih društvom ali zvezam, ki lokalno na terenu zelo dobro poznajo družine, ki jih predlagajo za pomoč. Transparentnost in namenskost porabe se zagotavlja z neposrednim plačilom položnic, računov in predračunov.

Članice, v ZPMS je vključenih kar 113, na lokalni ravni sodelujejo z vrtci, šolami, centri za socialno delo, zdravstvenimi domovi… Prejem pomoči upravičujejo informacije o družini iz različnih virov.

Določen odstotek družin potrebuje pomoč

Dobrodelne organizacije, kot je tudi naša, bodo tudi v prihodnosti obstajale in imele pomembno vlogo. Žal bo v vsaki družbi vedno določen odstotek družin potrebnih pomoči. Razvoj dogodkov v zadnjih letih ne kaže, da bi se pomembnost vloge humanitarnih organizacij zmanjšala. Humanitarnost namreč ni samo v tem, da priskrbimo ljudem hrano, da jim pomagamo na različne načine. Humanitarnost je tudi v tem, da pomagamo mladim do izobrazbe, ki jim bo omogočala boljše pogoje za službe, za življenje. Na ta način jih želimo potegniti iz dolgotrajne družinske revščine.

Zaupanja vredna organizacija

Zveza prijateljev mladine Slovenije velja za zaupanja vredno organizacijo. Poleg vloženega izjemnega truda v korist naših uporabnikov, tako na sedežu organizacije, kot tudi vseh naših članic na terenu, stalno skrbimo za kakovostno poročanje vsem deležnikom in transparentno delovanje. To razumemo kot ključno vodilo pri delovanju humanitarne organizacije in kot našo dolžnost. Naši donatorji vedo, da imajo vedno vpogled v porabo sredstev. Na naši spletni strani je objavljeno obširno letno poročilo, ki zajema tako poročanje o izvedbi vseh naših programov, kot tudi podrobno pojasnjuje porabo javnih sredstev in donacij, ki jih prejmemo v naših kampanjah zbiranja sredstev. Verjamemo, da so naši donatorji dobro informirani in vedo, komu je namenjen in kako bo porabljen njihov prispevek.

S skupnimi močmi zmoremo pomagati otrokom, mladostnikom in družinam premagovati izzive današnjega časa.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0000 3512 232
Sklic: SI00 245016
Namen: ENO SRCE