Vrh praznovanja Gorenjkinih 100 let so zaznamovali v Muzeju radovljiške občine z današnjim svečanim odprtjem razstave, posvečene razvoju Gorenjkine tovarne in njeni zgodovini. Ob tej posebni priložnosti so na Žitu v okviru svojih družbeno odgovornih aktivnosti Zvezi prijateljev mladine Slovenije podarili čokoladno donacijo.

Leto 2022 je za Gorenjko polno posebnih dogodkov in praznovanj, ki potekajo v okviru njene 100. obletnice. V trgovinah smo jo lahko srečevali v posebni, omejeni retro izdaji. Sledilo je pomladno praznovanje na Festivalu čokolade v Radovljici, kjer je Gorenjka sladokusce razveselila z največjo čokolado v Sloveniji – 100-kilogramsko Gorenjko. Nato so lahko potrošniki sodelovali v petih zabavnih aktivacijah na družbenih omrežjih, v okviru katerih je bilo podarjenih kar 100 raznolikih nagrad.

Vrh praznovanja označuje današnji dan, ko odpirajo posebno razstavo o Gorenjki, ki so jo pripravili v Muzeju radovljiške občine in jo posvečajo tej veličastno stari blagovni znamki. Razstava prikazuje razvoj tovarne in njeno zgodovino. V muzeju so že vse od konca lanskega leta zbirali vse potrebno za razstavo, pri tem pa so jim pomagali sladokusci in zaposleni, ki so pošiljali stare artefakte, povezane z Gorenjko. Tako so Gorenjkino zgodbo odlično povzeli in si jo od danes do konca oktobra 2022 v Radovljiški graščini lahko ogledate prav vsi.

Razstava ob stoletnici Gorenjke je zasnovana tako, da obiskovalce najprej popelje skozi postopke pridelave čokolade – od kakavovega drevesa pa vse do končnih sladkih izdelkov. Popelje po poti kakava v Evropo in njegovi razširitvi v njej. Tako spoznajo uspešen razvoj Tvornice čokolade Adolfa Zavrtanika vse do povojne nacionalizacije. Dogajanje v tovarni v času socializma, osamosvojitve Slovenije od Jugoslavije pa vse do danes so predstavili na panojih, opremljenih s fotografijami tovarne in ovitki za njene izdelke. Hkrati so v muzeju zbrali slogane, ki jih je tovarna Gorenjka uporabljala za reklamiranje svojih izdelkov in zanimivosti o čokoladi. RTV Slovenija je za to priložnost posodila nekaj svojega filmskega gradiva, povezanega s tovarno Gorenjka, hkrati pa si obiskovalci lahko ogledajo likovna dela šolskih skupin, ki so za likovni natečaj »100 let, polnih vsega dobrega« oblikovali ovitke za 100-gramsko mlečno čokolado. Na razstavi bodo predstavljeni tudi izbrani predmeti, ki so jih na podlagi  poziva javnosti muzeju podarili posamezniki in tudi sama Gorenjka.

»Veseli smo povabila in sodelovanja z Gorenjko, ki ima nadvse zanimivo zgodovino in razvoj nastanka, njeno delovanje pa je še danes pomembno za našo občino in širše, mednarodno. Preučevanje industrijske dediščine preteklosti ni le ključno zato, da dela življenje zanimivejše, marveč tudi zato, da mu daje določen smisel in pomen. Kar je samo po sebi minljivo, doseže skozi zgodovino večni spomin,« je ob odprtju razstave izpostavila dr. Petra Bole, direktorica Muzeja radovljiške občine.

Industrijska dediščina je eden najpomembnejših temeljev identitete sodobnega sveta. Je spomenik sodobnega človeškega znanja, razvoja in uspeha. Marsikatera rešitev je bila edinstvena, mnogi stroji in izdelki so plod starih znanj in izkušenj. To so tudi znanja številnih delavcev, ki so s svojim trdim delom pripomogli k uspehu. Tudi o tem se obiskovalci lahko podučijo na razstavi.

 Praznovanju dodali dobrodelno noto

Ob današnji otvoritvi je Žito Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) doniralo čokolade Gorenjka in s tem osrečilo mnoge mlade obraze. ZPMS bo donacijo Gorenjkinih čokolad, težko kar 100 kg, razdelila med svoje članice po Gorenjski, sladkega prigrizka pa se bodo razveselili tudi udeleženci zaključne prireditve programa Mladi raziskovalci zgodovine. 7-kilogramsko Gorenjko, ki jo je simbolično prevzela predsednica ZPMS Darja Groznik v Radovljici, bodo razdelili tudi med Rock mulčke na koncertu Dan za rock, ki bo 8. junija v Ljubljani. Groznikova je ob tem izpostavila:

 »Vsaka donacija je na nek način sladka, tokratna pa je tudi dobesedno sladka. Veseli smo, da bomo s čokolado Gorenjka povezali gorenjsko regijo in otrokom posladkali zaključek šolskega leta. Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije smo resnično veseli, da imate posluh za družbo, še posebej ker gre za otroke. Na stiske otrok ste odgovorili na svoj čokoladni način in če je čokolada odgovor, je vprašanje nepomembno. Pa vendarle, hvala za to posebno donacijo v program Eno srce. Prepričana sem, da bodo prvi dnevi počitnic zelo, zelo sladki in naj velja, da je dan brez čokolade kot dan brez sonca.«

»V Skupini Žito smo veseli, da naš jubilej lahko dopolnimo tudi z dobrodelnostjo in s slastno čokolado razveselimo otroke in mladostnike. Delati dobro za skupnost, deliti radost in biti polni vsega dobrega, tudi v humanitarnem smislu, je zapisano v viziji naše blagovne znamke, zato nam donacija ZPMS predstavlja prav sladek košček k popolnosti našega praznovanja. Prav je, da se ob praznovanju vsi lahko razvajamo z med potrošniki priljubljeno Gorenjko,« je ob predaji donacije dodala Jerneja Strmšek Turk, vodja kategorije in blagovne znamke Gorenjka.