2. april na mednarodni dan knjig za otroke je v prostorih Društva slovenskih pisateljev potekal solidarnostni recital mladinskih književnikov za mlade iz Ukrajine.

Peter Svetina je napisal pismo, katerega vsebino lahko preberemo spodaj.

Pod pismo so se podpisali nastopajoči in organizatorji dogodka.

 

“Dragi otroci

in dragi starši, ki boste sebi ali otrokom brali to pismo,

vojna je čas, v katerem tisti, ki se iz dneva v dan zanjo odločajo, pozabijo na svoje otroštvo. Pozabijo na to, kako nemočni so bili kot otroci, ko se starši zanje niso zanimali ali ko so jih silili v reči, ki jih sami niso hoteli. Tudi v vojni otroke odrasli silimo v nekaj, česar sami nočete: vsaka vojna od doma prežene mnogo otrok. Prežene jih iz domače sobe, iz šole, z dvorišča, iz ulice, od doma jih prežene. Svojih reči ne morejo vzeti s seboj, mogoče samo kaj malega, igračo, knjigo. Pregnani otroci se, če imajo to srečo, skupaj s starši znajdejo v deželi, kjer jih sprejmejo ljubeznivo. A odrasli smo mnogokrat trdosrčni in prestrašeni, čeprav si tega ne priznamo, in ne pomagamo enako vsem otrokom. Radi se obrnemo stran, če niso lepo oblečeni, če niso umiti in počesani, če niso enako svetli, če se ne obnašajo tako, kot sami mislimo, da je prav, če niso hvaležni za vsako stvar, ki jim jo naklonimo. In to je grdo. To je res narobe. Ampak vsaj tokrat odrasli nismo tako zatajili, ne tako zelo.

Zdaj je vojna zelo blizu nas. En dan in še en dan vožnje z avtom. Mnogo otrok je pregnala od doma. Za veliko vrtcev in šol otrok. Tudi k nam prihajajo in prišlo jih bo še več. Vsi upajo, da se bo vojna hitro končala in da se bodo lahko hitro vrnili domov. Ampak vsaj njihove babice in dedki najbrž slutijo, da mogoče ne bo tako.

Vsakemu otroku, ki mora oditi od doma, je hudo. Ne samo tistemu, ki beži pred vojno. Še hujše je, če ne more oditi z vsemi, ki jih ima rad. Kaj lahko naredite vi, da bo tem otrokom lažje? Igrate se z njimi. Opazite jih, povabite jih medse in se z njimi igrajte. Zdaj bo pomlad in potem poletje: zunaj ste lahko, na igrišču ali doma ali v šoli, kjerkoli. Samo igrajte se z njimi. Najlepše kot znate. Hvaležni vam bomo.

Peter Svetina

V Ljubljani, 29. marca 2022