IŠČEMO PROSTOVOLJCE ZA VARSTVO OTROK NA DOMU

z včerajšnjim dnem so se zaprli vsi družabni objekti po Sloveniji, dejavni pa so bolnišnice, policija, vojska in Civilna zaščita.

Obveščamo vas, da smo bili iz Mestne občine Ljubljana in Civilne zaščite pozvani, da poprosimo za čim večjo število prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni na domu, varovati otroka tistih staršev, ki bodo to potrebovali.

Pri tem bomo poskrbeli za previdnost in se ravnali po smernicah NIJZ ter se držali predvidenih higienskih ukrepov.

– – Omogočen je vnos podatkov za prostovoljce in starše (prosilce) preko interneta na naslednjih povezavah:

– – Seznam prostovoljcev za nujno varstvo otrok v MOL https://arcg.is/1mbvim

– – Seznam prosilcev – staršev za nujno varstvo otrok v MOL https://arcg.is/1XfSyr.

Za več informacij pišite na: info@zpms.si, zadeva: VARSTVO OTROK

_________________________________________________

Od vodje Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL Marije Fabčič, smo že prejeli navodila o poteku prostovoljnega dela varstva otrok:

V Mestni občini Ljubljana bo potekala organizacija varstva otrok na domu prosilca (staršev otroka) ali pa na domu prostovoljca, skladno z dogovorom med starši in prostovoljci. Tako otroci kot prostovoljci morajo biti zdravi in ne smejo kazati bolezenskih znakov.

Vsi javni vrtci in osnovne šole so prejeli navodila, naj med svojimi sodelavci povabijo prostovoljce, ki bodo lahko poskrbeli za varstvo vključenih otrok iz posameznega vrtca ali šole na domu. Prav tako so pri starših, ki so v vrtcu ali šoli že javili potrebo po varstvu, preverili, ali ta potreba še obstaja, glede na to, da se je spremenil način organizacije varovanja otrok. Vsem staršem, ki potrebe še niso sporočili, svetujemo, da to nemudoma storijo tako, da svoje potrebe sporočijo na kontaktni elektronski naslov ravnateljice ali ravnatelja vrtca oziroma osnovne šole. Seznam kontaktnih e-naslovov je v priponki.

Med prostovoljnim varstvom otrok ne velja niti Zakon o vrtcih niti Zakon o osnovni šoli. Tudi ostali predpisi, ki urejajo dejavnost predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja ter delovnopravna zakonodaja ne veljajo, saj gre za okoliščine višje sile. Do tovrstnega varstva otrok so upravičeni zgolj starši predšolskih otrok in učencev od 1. do 5. razreda, in sicer izključno za otroke, katerih starši opravljajo delo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Prvenstveno pomagamo zagotoviti varstvo zdravnikom in medicinskim sestram in drugem medicinskem osebju, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski policiji in Slovenski vojski. Dodatni pogoj je, da morata biti oba starša zaposlena v eni od naštetih organizacij in imata oba razporeditev dela v isti izmeni. Nadaljnji pogoj za vključitev otroka v varstvo je, da že do sedaj obiskuje vrtec ali šolo v Ljubljani.

Za vse ostale otroke, ki niso vključeni v javne vrtce ali javne šole v Ljubljani, npr. za starše otrok, ki so vključeni v zasebne vrtce in šole, in nujno potrebujejo varstvo, priporočamo, da se obrnejo za varstvo na vodjo institucije, v katero je otrok vključen in javijo tudi MOL-u rezultat dogovora.