EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

POŠTAR PAVLI
 

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Otrokove pravice


Nacionalni odbor za otrokove pravice pri ZPMS
Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije deluje Komisija za otrokove pravice, ki se je v začetku leta 2008 preimenovala v Nacionalni odbor za otrokove pravice pri ZPMS. S svojim delovanjem se zavzema za uresničevanje otrokovih pravic, ki izhajajo iz Deklaracije Združenih narodov o otrokovih pravicah (sprejela in razglasila jo je Generalna skupščina ZN 20. novembra 1959), Konvencije ZN o otrokovih pravicah (sprejela jo je Generalna skupščina ZN z resolucijo št. 44/25 dne 20. november 1989), Evropske konvencije o uresničevanju otrokovih pravic (Državni zbor jo je ratificiral 1. oktobra 1999) in drugih dokumentih, ki urejajo pravice otrok in mladostnikov.

V odboru prostovoljno delujejo strokovnjaki in strokovnjakinje s področja otrokovih pravic in prostovoljci ter prostovoljke iz različnih krajev Slovenije, ki bdijo nad uresničevanjem otrokovih pravic v okolju, kjer živijo.

Na pobudo takratne Komisije za otrokove pravice sta pričela delovati nacionalna mreža TOM – Telefon za otroke in mladostnike in Otroški parlamenti. Oba programa se izvajata že od leta 1990.

V okviru Nacionalnega odbora za otrokove pravice delujeta tudi:

•Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini

Konvencija o človekovih pravicah in še zlasti Konvencija o otrokovih pravicah, ki jo je sprejela Organizacija Združenih Narodov (OZN) v New Yorku, določata, da morajo biti otroci zaščiteni pred vsemi oblikami telesnega in duševnega nasilja.

V Sloveniji si želimo, da bi odpravili telesno kaznovanje otrok. Dokazano je namreč, da nasilje, tako telesno kot duševno, slabo vpliva na oblikovanje otrokove osebnosti. Otrok, ki se boji, da bo tepen, se bo zlagal. Ko bo odrasel, bo zanj laganje in nasilno ravnanje samoumevno, kar ni izhod iz težav v življenju. S telesno kaznijo vzgajamo nesamozavestnega otroka, ki bo kasneje v življenju zaradi privzgojenega vzorca ravnanja tudi sam tepel svoje otroke. Zavedamo se, da je duševno nasilje lahko za otroka hujše, kot če ga starši udarijo, vendar se v naših prizadevanjih omejujemo predvsem na odpravo telesne kazni.

Zato se je pri ZPMS leta 2004 oblikoval Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini.

Knjiga Zagotovimo našim otrokom mladost brez telesnega kaznovanja

Knjiga Zagotovimo našim otrokom mladost brez telesnega kaznovanja (april 2007)

 

docInformacija o knjigi (.doc 71KB)

•Forum za pravice otroka v bolnišnici

Forum za pravice otroka v bolnišnici deluje v okviru ZPMS že več kot desetletje. Skozi vsa leta si prizadeva za uveljavljanja pravic bolnega otroka. Na primer do 24-urnega sobivanja enega od staršev v bolnišnici, urejanje pogojev nadomestila staršem v času sobivanja z otrokom, ker morajo sicer starši koristiti lastni letni dopust. Zagovarjamo sožitje matere in otroka v bolnišnici, prav tako njegovih najbližjih brez časovne in starostne omejitve.

            
              Zloženka                              Brošura

  

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke