EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

POŠTAR PAVLI
 

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Zdravstvena letovanja otrok s posebnimi potrebami

 

Častni pokrovitelj zdravstvenega letovanja za otroke s posebnimi potrebami je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Z veseljem sporočamo, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, sprejel častno pokroviteljstvo nad zdravstvenim letovanjem otrok s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin. To je izkaz podpore našemu delu in prizadevanjem za vključitev otrok s posebnimi potrebami na naša letovanja in v družbo njihovih polnočutnih vrstnikov, ki se tako učijo življenjskih veščin eden od drugega.

 

 

Slovenija sodi v skupino držav EU, kjer je prepoznan največji delež otrok s posebnimi potrebami. V populaciji šolobveznih otrok prepoznavamo približno 6,45 % otrok s posebnimi potrebami, ki imajo odločbo o usmeritvi, od tega se jih približno 4,5 % vključuje v redni program osnovne šole.

Zdravstveno letovanje otrok prek ZPMS upošteva vse medicinske indikacije, ki jih narekuje posebna (dodana) potreba posameznega otroka s posebnimi potrebami. Pri tem so mišljene vse individualne prilagoditve kot so: zagotavljanje potrebne medicinske terapije in druge obravnave, ki jih otrok potrebuje, dostopnost okolja za gibalno ovirane, prilagoditev aktivnosti v čim večji meri za polno vključevanje otroka s posebnimi potrebami, po potrebi zagotavljanje individualnega spremljevalca za slepe in slabovidne otroke, gibalno ovirane otroke, otroke z avtizmom in nekatere dolgotrajno bolne otroke. Z obliko zdravstvenih letovanj za otroke s posebnimi potrebami se želi doseči polna inkluzija v praksi z otrokovimi vrstniki. Na ta način pridobijo vsi otroci, tako polnočutni, kot otroci s posebnimi potrebami. Vsi skupaj sobivajo in se učijo eden od drugega. Socialna integracija predstavlja temelj ene šole za vse, kjer bi se naj razvijala večja stopnja empatije in solidarnosti. Tudi polnočutni otroci na ta način spoznavajo ovire otrok s posebnimi potrebami nasploh, kar je z vidika današnjega časa zelo aktualno.

 

(dr. Bojana Globačnik)
Da bi kar se da velikemu številu otrok zagotovili zdravstveno letovanje na morju, smo pripravili družbeno odgovorni poslovni projekt POMEŽIK SONCU®. Gre za celovito nadgradnjo humanitarne akcije POMEŽIK SONCU®, ki je usmerjena v zbiranje sredstev za zdravstveno letovanje otrok s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin. Družina, ki skrbi za takega otroka je dvakratno ogrožena: sooča se z nezadostnimi dohodki in povečanimi stroški, ki jih narekujejo dodatne potrebe takšnega otroka. Starši so tako največkrat prepuščeni sami sebi in tako ne zmorejo zagotavljati niti zdravstvenega letovanja, čeprav bi bilo to še kako potrebno, saj ti otroci pogosteje obolevajo, so bolj podvrženi debelosti ali pa so socialno izolirani in stigmatizirani. V duhu inkluzije želimo tudi otrokom s posebnimi potrebami zagotoviti zdravstveno letovanje, tako, da se bodo, kolikor je le mogoče, pri vseh aktivnostih družili eden z drugim in ne eden ob drugem.
 

S prodajo izdelka POMEŽIK SONCU® se bodo zbirala sredstva za organizacijo in izvedbo zdravstvenih letovanj otrok s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin. Od vsakega prodanega izdelka bo organizaciji in izvedbi zdravstvenih letovanj namenjenih 0,15 EUR.

 

Uradni partner humanitarne akcije je Pošta Slovenije, ki je v prodajo
izdelka POMEŽIK SONCU® vključila svojo mrežo poslovalnic in pismonoše ter s tem projekt približala prav vsakemu Slovencu.
  

 

Pomena preživljanja počitnic na morju, med prijatelji, se zavedajo tudi znani slovenci, ki bodo na različne načine popestrili letovanja otrok.

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke