EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

POŠTAR PAVLI
 

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Človek ne jezi se – združi se


Projekt »Človek ne jezi se – združi se« je nov projekt, ki ga Zveza prijateljev mladine Slovenije izvaja v letu 2017. Projekt je namenjen informiranju, ozaveščanju in promociji strpne, vključujoče družbe. Preko iger želimo mladim na neformalen, sproščen in igriv način približati problematiko odklonilnega odnosa do pripadnikov etničnih skupin, ki so prisotne na slovenskem ozemlju ter beguncev in migrantov. Skozi igre in sproščen pogovor bomo mlade na njim prijazen način ozaveščali o človekovih pravicah, krepili razumevanje medkulturnih razlik oz. spodbujali medkulturni dialog. S spoznavanjem »drugega« bo mladim lažje razumeti, da lahko priseljenci s svojim znanjem in delom prispevajo k razvoju družbe.

Cilji projekta:
• mlade ozaveščati o človekovih pravicah pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev, migrantov,
• skozi skupinske igre informirati o vzrokih in posledicah migracij,
• skozi igre spodbujati medsebojno poznavanje, krepiti razumevanje medkulturnih razlik in pomembnost medkulturnega dialoga,
• krepiti dialog med ljudmi različnih kultur oz. etničnih skupin,
• promovirati odprto, vključujočo družbo in pomen socialne solidarnosti,
• krepiti zavedanje, da priseljenci s svojim znanjem in delom prispevajo k razvoju družbe,
• opozarjati na pojavnost, oblike in negativne posledice sovražnega govora.

Aktivnosti:
- prepoznati vsaj 6 pripadnikov etničnih manjšin, beguncev in migrantov in popisati 12 iger, ki prihajajo iz drugih okolij (vključili bomo tudi slovensko igro)
- uvodni dogodek v projekt
- predstavitev iger otrokom in mladim na poletnih letovanjih v naših letoviščih
- oblikovanje in tisk koledarja za leto 2018 z igrami in navodili za igranje (koledar kot didaktični pripomoček za pogovore z otroki in mladimi o strpni, vključujoči družbi)
- zaključni dogodek »živa razstava iger« ob koncu projekta (predvidoma v Tednu otroka® 2017)


KOLEDAR ZA LETO 2018
V sklopu projekta je nastal koledar, v katerem smo zajeli 12 iger pripadnikov drugih etničnih skupin, manjšin, beguncev in migrantov. Ob vsaki igri so zapisana navodila za igranje v izvornem, angleškem in slovenskem jeziku.
pdfZPMS KOLEDAR 2018 (.pdf 7.8MB)


PREDSTAVITVENI DOGODEK PROJEKTA ČLOVEK, NE JEZI SE – ZDRUŽI SE!

V okviru počitniškega varstva v OS Vrhovci smo 3. 7. 2017 predstavili projekt Človek ne jezi se – združi se!
Namen projekta je s pomočjo iger promovirati odprto, vključujočo družbo, pomen socialne solidarnosti in opozarjati na pojavnost, oblike in negativne posledice sovražnega govora. Na predstavitvenem dogodku smo predstavili aktivnosti projekta, ki se osredotočajo na igre pripadnikov različnih etničnih skupin. Dogodek je povezovala vsestranska umetnica Rada Kikelj Drašler, ki je opisala cilje projekta in pojasnila razlog za zbiranje in obravnavo iger. Poudarila je, da igre združujejo, saj je namen iger povezovanje in sodelovanje, v projektu Človek ne jezi se – združi se! pa s e posebej spoznavanje in približevanje drugih kultur.

Otroke in ostale prisotne je ob začetku dogodka pozdravila generalna sekretarka ZPMS Breda Kras na. V nadaljevanju sta za popestritev programa poskrbela Safija, učenka 4. razreda OS Martina Krpana, ki je predstavila makedonsko izštevanko in Blaž Pečnik, ki je predstavil zanimivo afriško igro »ayo« ter prisotne povabil k igranju.

Dogodek je bil zanimiv in tudi medijsko dobro pokrit. Hvala ZPM Ljubljana Vič – Rudnik, da smo dogodek lahko izpeljali v okviru počitniškega varstva.

    


      

AKTIVNOSTI V LETOVIŠČIH

Igre, zbrane v okviru projakta Človek, ne jezi se - združi se!, so se igrali tudi otroci na letovanjih pod okriljem DMZ Pohorje, DPM Koper in ZLRO.

       

                          ČLOVEK NE JEZI SE – ZDRUŽI SE! V SAVUDRIJI

V ponedeljek, 14. 8. 2017, smo obiskali počitnikarje v Savudriji, ki letujejo pod okriljem Zavoda za letovanje in rekreacijo otrok (ZLRO). Otroke in mladostnike je obiskala ekipa Radia in TV Koper, ki je pripravila prispevek o pomenu letovanj. Istočasno je mlade presenetil tudi ambasador ZPMS za humanitarni program Pomežik soncu® - mladinski pisatelj Primož Suhodolčan. Otroke in mladostnike je pozdravil in jim namenil nekaj zabavnih ter spodbudnih besed. Večer se je zaključil z igrami, zbranimi v okviru projekta Človek, ne jezi se – združi se!.

   

       

 

ČLOVEK NE JEZI SE - ZDRUŽI SE! V PACUGU

O projektu Človek ne jezi se - združi se! so se pogovarjali tudi v letovišču Zveze prijateljev mladine Ljubljana Vič - Rudnik. Igre, ki smo jih zbrali v sklopu projekta, so predstavili otrokom na letovanjih in jim s tem približali druge kulture.

    

 
 
************************************************************************************

ČLOVEK NE JEZI SE - ZDRUŽI SE! NA OTROŠKEM BAZARJU

Projekt Človek, ne jezi se - združi se! smo mimoidočim otrokom predstavili tudi na trodnevnem 12. Otroškem bazarju na Gospodarskem razstavišču.
Zadnji dan bazarja je otroke obiskal tudi poznavalec afriške igre Ayo, Blaž Pečnik. Otrokom smo predstavili igre, od kod te prihajajo, nekaj besed namenili različnim kulturam in sprejemanju le -teh, nato pa je bilo na vrsti igranje. Blaž Pečnik je otrokom predstavil zanimivo afriško igro, ki zahteva veliko koncentracije, razmišljanja in prinaša veliko dobre volje.

   

ZAKLJUČNI DOGODEK PROJEKTA ČLOVEK NE JEZI SE - ZDRUŽI SE!
 

V torek, 3. oktobra 2017, se je v dvorani upravne stavbe Slovenski etnografski muzej (SEM) v Ljubljani odvil zaključni dogodek projekta Človek, ne jezi se – združi se!, ki smo ga v letošnjem letu izvajali ob sofinanciranju Urad Vlada Republike Slovenije za komuniciranje.

V uradnem delu je obiskovalce pozdravila generalna sekretarka ZPMS, Breda Krašna, ki je pojasnila pomen projekta in prizadevanj ZPMS za bolj strpno družbo. Naslednji je zbrane nagovoril sekretar Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, Matjaž Kek, ki se je zahvalil vsem sodelujočim v projektu. Poudaril je pomen delovanja nevladnih organizacij pri delu še posebej z mladimi pri informiranju in ozaveščanju glede drugačnih ljudi, prišlekov in beguncev ter njihovih človekovih pravic ter premagovanju predsodkov.

Slavnostni govornik zaključne prireditve pa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je poudaril spoznanje, kako ambiciozno, solidarno in strpno generacijo otrok imamo. Slavnostni nagovor je sklenil z željo, da poiščemo tisto, kar nam je skupno in kar nas povezuje, saj je tega mnogo več kot tistega, kar nas razdvaja.

Med pozdravnimi nagovori posameznih govorcev so pod vodstvom mentorice Majde Ilc Hussein nastopili otroci iz OŠ Martina Krpana, ki so predstavili rusko, ukrajinsko in hrvaško recitacijo ter dve makedonski pesmi.

Predstavitvi koledarja za leto 2018, ki zajema 12 iger različnih etničnih skupin, manjšin, beguncev in migrantov in lahko služi kot didaktični pripomoček za informiranje otrok in mladih o drugih kulturah ter spodbujanje strpnosti, je sledilo sproščeno spoznavanje in igranje iger.

Otroci, mladostniki in njihovi spremljevalci so krožili med predstavitvami iger, za konec pa je za vzdušje poskrbel glasbeni trio 2B, katerih glasba močno zaznamuje ljudsko izročilo Bele krajine, zato je mestoma zaslediti prepoznavna troglasja in besedila v narečju.

Vsem prisotnim se najlepše zahvaljujemo. Posebna zahvala pa gre tudi vsem, ki so nam pri izpeljavi projekta pomagali, predvsem vsem, ki so si vzeli čas in nam zaupali igre.

Avtor fotografij: Jaka Fefer
    

     
 
   

   


Zaključnega dogodka so se udeležili tudi dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, ki so posneli video reportažo dogodka. Reportažo si lahko ogledate s klikom na spodnji video.

Na zaključni prireditvi je poznavalec nigerijske igre Ayo, Blaž Pečnik, obiskovalcem predstavil pravila igre in povedal nekaj zanimivosti o igranju. Več podrobnosti o igri pa je razkril v radijski oddaji Kulturomat. 4d.rtvslo.si/arhiv/kulturomat/174495422.ČLOVEK NE JEZI SE - ZDRUŽI SE! NA NAGRADNEM TABORU NATEČAJA EVROPA V ŠOLI NA POHORJU

V soboto in nedeljo, 21.in 22. oktobra 2017, smo v domu Miloša Zidanška na Pohorju izvedli tabor za nagrajence natečaja Evropa v šoli. Poleg spoznavanja Evropske unije, smo si vzeli čas tudi za predstavitev projekta Človek ne jezi se - združi se! Po pregledu koledarja za leto 2018 in kratke debate o igrah, ki smo jih popisali v sklopu projekta, smo razvili dolgo in intenzivno diskusijo o migrantih, beguncih, drugih etničnih skupinah in našem odnosu do njih. Pogovarjali smo se o informiranju o drugih etničnih skupinah, beguncih in migrantih, o vlogi medijev ter o naši odgovornosti. Premišljevali smo o strahu in njegovih, navadno negativnih, posledicah ter o nujnosti informiranja o aktualnem dogajanju. Debatirali smo o posledicah stereotipov in o pomenu sprejemanja drugih kultur. Pogovor smo zaključili s premislekom o lastni odgovornosti in o teži naših dejanj.

         
 
Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke