EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

POŠTAR PAVLI
 

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Sporočilo za javnost - Otroci begunci brez spremstva

23. feb. 2016 V Zvezi prijateljev mladine Slovenije z zaskrbljenostjo spremljamo naraščanje nerazumevanja, nestrpnosti in celo sovraštva do beguncev, še posebej pa do otrok brez spremstva.

V letu 2015 je v Republiki Sloveniji zaprosilo za mednarodno zaščito 42 mladoletnikov brez spremstva. Šest naj bi jih namestili v dijaškem domu v Kranju.

To je izzvalo burne odzive staršev, ki so se obrnili na Mestno občino Kranj, na Gimnazijo Franceta Prešerna in celo na Smučarsko zvezo Slovenije, saj v domu biva veliko dijakov s statusom športnika, ki se ukvarjajo z zimskimi športi. Starši so zagrozili, da bodo otroke izpisali iz doma, če bodo vanj namestili otroke brez spremstva.

Še bolj kot ravnanje staršev je zaskrbljujoče ravnanje pedagoških delavcev Gimnazije Franceta Prešerna, ki so po poročanju medijev ostro nasprotovali nastanitvi begunskih otrok.

Pedagoški delavci so namreč tisti, ki morajo najširši skupnosti posredovati sporočilo strpnosti in humanosti; ki morajo otroke in prek njih starše seznanjati z drugimi, drugačnimi in drugačnostjo ter jih učiti, kako se z njo soočati, da bo sobivanje lepše, lažje in boljše.

Iz zgodovine vemo, da lahko kdorkoli postane begunec. Vemo tudi, da se celo tisti, ki v tujino odidejo prostovoljno, v novi domovini pogosto soočajo s predsodki in nerazumevanjem.

Toliko hujše je oditi tistim, ki v svojem domu ne morejo več ostati. In popolnoma nepredstavljivo je, kako je v tujini biti otrok brez spremstva.

V Italiji mediji že razkrivajo, da so otroci, ki so obtičali na rimski postaji Termini, žrtve pedofilov.

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije zato pozivamo, da razum prevlada nad čustvi. Naših dejanj ne smejo voditi strahovi ampak sočutje.

Otroci, še posebej tisti brez spremstva, so najbolj ranljivi in občutljivi člani družbe. Da so brez spremstva, pomeni, da ob sebi nimajo odrasle osebe, ki bi skrbela zanje. Prav zato jim moramo priskočiti na pomoč.


 
 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke