EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

Pričeli smo z dobrodelno akcijo "Poštar Pavli polni šolske torbe"

Zveza prijateljev mladine Slovenije in Pošta Slovenije že peto leto zapovrstjo izvajata skupno akcijo pod imenom Poštar Pavli polni šolske torbe. V omenjeni akciji sta zbirali šolske potrebščine in denar za nakup učbenikov oz. šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin in materialne prispevke v obliki zvezkov, barvic, svinčnikov ter drugih šolskih potrebščin. Zbiranje šolskih potrebščin je zaključeno, še vedno pa poteka zbiranje finančnih sredstev.

Finančno pomoč lahko posamezniki do 9. oktobra prispevajo z nakazili na TRR: SI56 6100 0000 3512 232, namen: 'Poštar Pavli polni šolske torbe', ali s pošiljanjem SMS-ov na telefonsko številko 1919 s ključno besedo SMEH, s čimer prispevajo 1 EUR, ali s ključno besedo SMEH5, s čimer prispevajo 5 EUR.

Poštar Pavli
 

POIŠČITE NAJBLIŽJE DRUŠTVO:

Odstop 0,5 % dohodnine

 

Tudi vi lahko polepšate svet, ali vsaj trenutek, še komu. Odstop dohodnine je za vas popolnoma brezplačen, saj bi sicer država sredstva vrnila nazaj v proračun. ZPMS zbrana sredstva namenja izvajanju programov in projektov za vse otroke.

S klikom na spodnjo fotografijo se vam bo odprl obrazec, ki ga natisnete, izpolnete in oddate v poštni nabiralnik. Poštnina je že plačana.

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Posvet Otrokova pravica do zasebnosti v medijih

27. sep. 2013 Uvodni govorci na posvetu so bili Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic; Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije; Ranka Ivelja, predsednica Novinarskega častnega razsodišča; Anton Toni Klančnik z Generalne policijske uprave Ljubljana ter Darko Novak, namestnik vodje oddelka za mladoletniško, družinsko in spolno kriminaliteto pri Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani.

Varuhinja Vlasta Nussdorfer je izpostavila, da je varuh v vseh svojih letih delovanja vztrajno opozarjal na nesprejemljive praske medijskih zlorab otrok in mladoletnikov in kršenja njihove pravice do zasebnosti v medijih. V več primerih je predlagal presojo skladnosti ravnanj novinarjev in medijev s Kodeksom novinarjev Slovenije, predlagal pa je tudi spremembe in dopolnitve zakonodaje. Učinkovitost pravnih sredstev zoper ravnanje medijev je za prizadetega vprašljiva z vidika odprave posledic kršitev. Varuhinja poudarja, da je tudi etičnost ravnanja novinarjev pomembno sredstvo za preprečevanje kršitev človekovih pravic s strani medijev.
Poudarila je, da je potrebno presoditi, kako daleč je potrebno slovenski javnosti predstaviti zgodbe družine, otroka bodisi da je žrtev nasilja, revščine, za to, da se javnost odloči za darovanje.

Ranka Ivelja je povedala, da je poročanje novinarjev včasih brezobzirno. Kodeksu novinarjev so dodali nov člen, in sicer da novinar ne sme razkrivati identitete žrtev spolnih zlorab, družinskih tragedij in tragedij hudih kaznivih dejanj. Stališče Novinarskega častnega razsodišča je, da je o zgodbah, ki so v javnem interesu, potrebno poročati, a tako, da ima zaščita otrokove zasebnosti prednost in so novinarji odgovorni presojati vsak konkreten primer posebej.

Anton Toni Klančnik je izpostavil vprašanje, kako intenzivno ter v kakšnem obsegu sme poročevalec poseči v pravico posameznika, da je poseg še dopusten. Pravi, da je potrebno upoštevati cilj, vsebino in namen objave.

Darko Novak je izpostavil, da je zloraba osebnih podatkov kaznivo dejanje. Meni, da je zasebnost mladoletnih oseb v kazenskih postopkih dobro urejena, da prejmejo veliko več kazenskih ovadb zaradi medijskih objav podatkov. Po njegovem gre za tehtanje med pravico žrtve do zasebnosti in pravico javnosti do obveščenosti.

Središče ZIPOM in Varuh človekovih pravic bosta dopolnila osnutek priporočil in z njimi opozarjala slovensko javnost, družine, novinarje, odločevalce o pomembnosti otrokove pravice do zasebnosti v medijih.


 
 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke