EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

POŠTAR PAVLI
 

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

PODARIMO KNJIGE

29. jan. 2019

Sklepni dogodek osemnajste dobrodelne akcije

»Podarimo knjige«

29. januar 2019 ob 11.00 uri

Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

 

 

AVSTRIJA KREPI MEDSOSEDSKE VEZI S SLOVENIJO S KNJIŽNIM PAKETOM

 

Ljubljana, 29. januar 2019: Avstrijska veleposlanica, mag. Sigrid Berka, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip, sta danes dopoldne v prostorih Trubarjeve hiše literature v Ljubljani devetim nevladnim in nedobičkonosnim ustanovam na področju Republike Slovenije in Slovenski čitalnici v Čabru na Hrvaškem podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev in avtoric. Knjige v vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju.

Podarjene knjige bodo že v prihodnjih dneh našle pot do svojih bodočih bralcev v Sloveniji in ponovno tudi do slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem. Slovesnost so glasbeno obarvali učenci in učenke Osnovne šole Antona Janše Radovljica.

Veleposlanica Sigrid Berka je v priložnostnem govoru poudarila izreden pomen branja knjig. Kot je povedala, je namreč »prav za manjšine posebnega pomena, da negujejo svoj jezik, in branje je za to najboljše sredstvo. Nihče drug ne ve tega bolje kot Mohorjeva družba v Celovcu, eden izmed prepoznavnih znakov slovenske narodne skupnosti v Avstriji«, je dejala veleposlanica. Dekan Olip vidi v akciji nadaljevanje poslanstva Mohorjeve družbe v Celovcu: „Mohorjeva družba v Celovcu bi rada z akcijo poudarila svojo skrb za negovanje slovenskega jezika in kulture med Slovenci doma in zunaj meja Slovenije.“

V letošnjem naboru knjig, gre za preko 2.000 izvodov, se najde kaj zanimivega za vsakogar. Najrazličnejše knjige bralcem pomagajo pri spoznavanju novega, drugačnega in so poleg tega tudi spodbuda za branje in razvijanje bralne kulture. Knjižni paket so v obliki bona tokrat prejeli: Layerjeva hiša Kranj, Marinkina knjižnica DU Škofja Loka, Medobčinsko društvo Sožitje, KŠTM Sevnica, Narodna knjižnica Ivan Žagar – Slovenska čitalnica – Čabar, OŠ Antona Janše Radovljica, Slovenska karitas, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji/Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien, Zveza prijateljev mladine Slovenije.

V akciji, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu, poteka že vse od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 53.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, a tudi različna slovenska društva zunaj Slovenije. Akcija Podarimo knjige tako podpira širjenje slovenske knjige kot pomembne kulturne dobrine.

 
 
 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke