EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

POŠTAR PAVLI
 

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

IZJAVA ZA JAVNOST

25. okt. 2017
V Zvezi prijateljev mladine Slovenije pozdravljamo prizadevanja vseh, ki si želijo razrešiti zaplet, povezan z organizacijo sistematskih pregledov za otroke.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za zdravje pozivamo, naj se v dialogu s strokovnjaki in predstavniki staršev čimprej dogovorita, kako bo sodelovanje med šolami in zdravstvenimi domovi potekalo v prihodnje.

Pri tem naj imajo pred očmi dobrobit vseh otrok in dejstvo, da je osnovna šola v državi obvezna za vse otroke. Je tako rekoč edina ustanova, ki doseže vse otroke.

Iz besed predstavnika ministrstva Gregorja Mohorčiča, direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, ki jih je izrekel v oddaji 24 ur zvečer, je bilo mogoče razbrati, da ministrstvo pritrjuje razmišljanju ravnatelja Osnovne šole Prebold. Po njegovih besedah so se časi spremenili. Nekateri starši pač ne želijo, da njihove otroke na sistematske preglede vodijo učitelji, ampak bi to raje počeli sami.

Tako razmišljanje staršev razumemo in ozaveščeni starši bodo verjetno za obisk zdravnika poskrbeli.
A iz preteklosti so znani tudi primeri, ko starši otrok niso vodili na redne sistematske preglede niti v prvih letih starosti, zato so ti otroci izpadli iz sistema. In znani so primeri, ko so otroci zaradi neprimernega ravnanja staršev umrli.

Res je tudi, kot je dejal Gregor Mohorčič, da nekateri otroci ostanejo doma, ko gredo njihovi vrstniki s šolo na sistematske preglede. A učitelji so poleg staršev edini odrasli, ki vsakodnevno prihajajo v stik z otroki, in lahko, če so pozorni, tudi mimo sistematskih pregledov zaznajo, v kakšnih razmerah živijo.
V Zvezi prijateljev mladine Slovenije upamo, da bodo pristojni pri končni odločitvi upoštevali, kaj je dobro za otroke, in ne, kaj je najlažje za odrasle. Starši morajo prevzeti odgovornost za zdravje svojih otrok, toda nekateri starši tega nikoli ne bodo storili. Naj zato trpijo otroci?

Naloga družbe oziroma države je, da s svojimi programi in organizacijami poskrbi tudi za tiste otroke, ki nimajo svojega glasu.

Dr. Sonja Merljak Zdovc                                                                                              Darja Groznik,
Predsednica Nacionalnega odbora za otrokove pravice pri ZPMS                    Predsednica ZPMS 
 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke